Niinistö Ylellä: Erityisesti suuret Nato-maat korostavat sääntöä, ettei sodassa olevaa maata voi hyväksyä jäseneksi

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg esitti torstaina, että Ukrainalla on paikka Natossa. Presidentti Niinistön mukaan erityisesti suuret Nato-maat korostavat sääntöä, jonka mukaan sodassa olevaa maata ei voida hyväksyä jäseneksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli Ylen Ykkösaamun vieraana lauantaina.

| Päivitetty

Presidentti Sauli Niinistö vieraili lauantaina Ylen Ykkösaamussa, jossa hän kommentoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin lausuntoa Ukrainan Nato-jäsenyydestä.

”Ukrainalla on oikeus paikkaan euroatlanttisessa perheessä, Ukrainalla on oikeus paikkaan Natossa”, Stoltenberg sanoi vierailunsa aikana uutistoimisto Reutersin mukaan.

Niinistöltä kysyttiin, mitä mieltä hän on Stoltenbergin kommentista.

”Erityisesti suuret Nato-maat korostavat sitä Naton sääntöä, että sodassa olevaa maata ei jäseneksi voida sinä aikana hyväksyä”, Niinistö sanoi.

Niinistö korosti myös, että tällä hetkellä on ”äärimmäisen tärkeää, että Nato pysyy yhtenäisenä”.

Niinistöltä kysyttiin myös, vaikuttaako nationalistipuolue ruotsidemokraattien uhka kaataa hallitus naapurimaan Nato-projektiin.

”En usko, että [Ruotsin] sisäpolitiikka vaikuttaa kovinkaan paljon siihen, miten Ruotsi jatkaa Nato-tiellä”, Niinistö vastasi.

Presidentin mukaan Ruotsin Nato-ratkaisu perustui lähes kaikkien puolueiden yhteiseen näkemykseen.

Niinistö kertoi, ettei hänellä ole tällä hetkellä uutta tietoa Ruotsin Nato-jäsenyydestä.

”Todennäköisesti Ruotsissa ja Turkissa odotellaan, että Ruotsin terrorismisäädökset valmistuvat”, hän sanoi.

Pohjoismaissa on viime aikoina keskusteltu myös Venäjän suunnitelmista sabotoida maiden merialueita.

Niinistö otti asiaan kantaa hyvin vähäsanaisesti, mutta kuvaili meren alla kulkevia kaapeleita ja muuta infrastruktuuria ”herkäksi alueeksi”.

”Nord Stream oli hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua.”

Presidentti korosti, ettei hän ole oikea ihminen tarjoamaan konkreettisia ratkaisuja merialueiden kaapeleiden ja putkien suojelemiseen.

Oikaisu 22.4. kello 19.38. Tarkennettu Sauli Niinistön sitaattia. Jutussa luki aiemmin Niinistön sanoneen, ettei Natoon voi hyväksyä sotaa käyvää valtiota. Kyse on kuitenkin siitä, että Niinistön mukaan erityisesti suuret Nato-maat korostavat Naton sääntöä, jonka mukaan sodassa olevaa maata ei jäseneksi voida sinä aikana hyväksyä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut