Saimaan norppa-alueilla alkaa lauantaina verkkokalastuskielto – ”Turvaavat kuuttien elossa säilymisen”

Kalastusrajoitukset kohdistuvat saimaannorpan keskeiselle lisääntymisalueelle ja ovat voimassa kesäkuun loppuun.

Sokkeloinen Saimaa voi olla saimaannorpan pelastus. Kuva on vuodelta 2018.

Saimaan norppa-alueilla alkaa lauantaina verkkokalastuskielto.

Kielto kattaa suurimman osan Saimaasta. Kalastusrajoitukset kohdistuvat saimaannorpan keskeiselle lisääntymisalueelle, mikä antaa suojan syntyneille kuuteille.

Ympärivuotiset rajoitukset ja verkkokalastuskielto sekä rajoitusalueen laajentaminen on turvannut saimaannorppakannan kasvamisen viime vuosina yli 5 prosentin vuosittaisella kasvunopeudella.

Verkkokalastus on kiellettyä kesäkuun loppuun asti lukuun ottamatta alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkkoja, joilla kalastuskielto päättyy 20. kesäkuuta. Kalastusrajoitusten tarkempi sisältö ja alueet löytyvät kalastusrajoitus.fi-palvelusta.

”Kalastusrajoitukset ja yhtenäinen rajoitusalue turvaavat erityisesti kuuttien elossa säilymisen ensimmäisten elinkuukausien aikana”, Pohjois-Savon ely-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen kertoi tiedotteessa.

Ympärivuotisesti rajoitusalueella on kielletty saimaannorpalle vaarallisten pyydysten käyttö, kuten riimu- ja vahvalankaiset verkot sekä löysänieluiset katiskat ja merrat. Rysien, mertojen ja katiskojen nielu ei saa venyä missään olosuhteissa yli 15 sentin.

Vuonna 2021 voimaan tulleissa rajoituksissa lisäksi kiellettiin verkkojen madaltaminen pystylangoilla eli niin sanottu puohteutus. Sen lisäksi kalastajien pitää ankkuroida verkot avovesiaikana. Näin pyritään vähentämään saimaannorppien tarttumista verkkoihin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut