Kaksi miestä ja nainen vangittiin epäiltyinä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta – tehtailivat nettivideoita salaisista tunnelisodista

Poliisi epäilee, että kolmikko on jakanut somessa myös salaisiksi luokiteltuja tietoja. Epäillyt olivat eduskuntaehdokkaina kristallipuolueen ja VKK:n riveistä.

Oulun käräjäoikeus vangitsi perjantaina kaksi miestä ja yhden naisen todennäköisin syin epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta.

Keskusrikospoliisin (KRP) mukaan kolmikon epäillään sosiaalisessa mediassa julkaisseen tai keränneen salassa pidettäväksi luokiteltavia tietoja. KRP:n tutkinnanjohtaja Jukka Nurmenniemi ei kertonut tarkemmin, minkälaisista tiedoista on kyse tai miten siviilien epäillään saaneen niitä haltuunsa.

”Epäilemme, että julkaistut tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne ovat omiaan aiheuttamaan vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle”, Nurmenniemi sanoi STT:lle.

Nurmenniemi ei kertonut tarkkaa tekoaikaa, mutta hänen mukaansa rikollisen toiminnan epäillään jatkuneen ”pidempään”. Käräjäoikeuden vangitsemispäätöksissä tekoajan aluksi on merkitty 1. tammikuuta 2021 ja tekopaikaksi Oulu.

Nurmenniemi ei ottanut kantaa siihen, ovatko epäillyt kiistäneet rikosepäilyt poliisille.

Kaikki eduskuntavaaliehdokkaita

Epäillyistä kaksi oli eduskuntavaaleissa kristallipuolueen ehdokkaina ja yksi Valta kuuluu kansalle (VKK) -puolueen ehdokkaana. Ketään heistä ei valittu eduskuntaan.

Mikko Antero Vapa, 45, ja Anne Maria Oikarinen, 37, olivat ehdolla kristallipuolueesta Oulun vaalipiirissä. Heistä Vapa sai runsaat 200 ääntä ja Oikarinen runsaat sata. Marko Heikki Vapa, 45, sai VKK:n ehdokkaana Lapin vaalipiirissä myös runsaat sata ääntä. Vapat ovat veljeksiä ja Oikarinen Mikko Vapan puoliso.

Julkaisemme epäiltyjen nimet poikkeuksellisesti jo esitutkintavaiheessa, koska heitä on epäilty maanpetosrikoksiin rikoslaissa kuuluvasta teosta sinä aikana, kun he olivat ehdolla eduskuntavaaleissa.

STT tavoitti kristallipuolueen puheenjohtajan Juho Lyytikäisen, joka pitää rikosepäilyjä valitettavina. Hänen mukaansa epäillyt tulivat puolueen jäseniksi puolisen vuotta sitten. VKK:n puheenjohtaja Ano Turtiainen sanoi, ettei tiedä asiasta mitään eikä voi sitä kommentoida.

Julkaisseet salaliittovideoita netissä

Epäillyt ovat jakaneet salaliittoteorioita sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi eräällä Youtubessa julkaistulla videolla he kertovat ”maailmanlaajuisesta tunnelisodasta” ja kertovat selvittäneensä sen takia Helsingin tunneleita. Useilla videoilla veljekset puhuvat myös muun muassa Suomen sotilaskohteiden lähistöllä olevista tunneleista.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta. Rikosnimike on sama, josta kaksi Helsingin Sanomien toimittajaa tuomittiin alkuvuodesta Helsingin käräjäoikeudessa. Oikeudenkäynti koski lehden joulukuussa 2017 julkaisemaa artikkelia ja sen jälkeen julkaistavaksi aiottua juttusarjaa, jotka käsittelivät Puolustusvoimien Viestikoekeskusta ja sotilastiedustelua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut