Poliisi vaatii kolmea vangittaviksi – Epäillyt olivat ehdolla edus­kunta­vaaleissa

Poliisin mukaan rikoksesta epäillyt henkilöt ovat keränneet ja julkaisseet sosiaalisen median alustoilla salaiseksi luokiteltua tietoaineistoa.

Vangitsemisoikeudenkäynnit järjestetään perjantaina Oulun käräjäoikeudessa.

Keskusrikospoliisi vaatii kahta miestä ja yhtä naista vangittaviksi todennäköisin syin epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta. Vangitsemisoikeudenkäynnit järjestetään Oulun käräjäoikeudessa.

Poliisin mukaan rikoksesta epäillyt henkilöt ovat keränneet ja julkaisseet sosiaalisen median alustoilla salaiseksi luokiteltua tietoaineistoa.

”Tiedot ovat olleet julkisesti nähtävillä. Näkyvyyttä ei ole mitenkään rajattu tietylle joukolle”, sanoo keskusrikospoliisin tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jukka Nurmenniemi Helsingin Sanomille.

Nurmenniemen mukaan tiedot ovat luonteeltaan sellaisia, että ne voivat aiheuttaa vakavaa haittaa Suomen huoltovarmuudelle, maanpuolustukselle ja turvallisuudelle. Hän ei halua tarkentaa, mistä tiedoista on kyse ja missä sosiaalisen median palveluissa ne ovat olleet nähtävillä.

”En osaa sanoa varmasti, ovatko tiedot yhä nähtävillä jossain. Oletettavasti eivät ole”, Nurmenniemi sanoo.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta epäillyt miehet ovat iältään 45-vuotiaita ja nainen 37-vuotias.

Kaikki kolme epäiltyä olivat ehdolla tämän kevään eduskuntavaaleissa, mutta ketään heistä ei valittu. Toinen mies ja nainen olivat kristallipuolueen ehdokkaita, toinen mies Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokas.

Poliisin mukaan epäillyt henkilöt ovat suomalaisia siviilihenkilöitä. Epäilty rikos ei ole tapahtunut viranomaistoiminnan yhteydessä.

Poliisi jatkaa esitutkintaa muun muassa kuulustelemalla epäiltyjä.

Oulun käräjäoikeus käsittelee poliisin vangitsemisvaatimuksia perjantaina iltapäivällä . Ensimmäisen vangitsemisistunnon on määrä alkaa kello 12.30.

Rikoslain mukaan turvallisuussalaisuuden paljastamiseen voi syyllistyä muun muassa julkistamalla oikeudettomasti tiedon, joka on Suomen ulkoisen turvallisuuden vuoksi salassa pidettävä tai jonka paljastuminen voi aiheuttaa vakavaa vahinkoa Suomen maanpuolustukselle, turvallisuudelle, ulkomaansuhteille tai kansantaloudelle.

Turvallisuussalaisuuden paljastamisesta tuomitaan rangaistukseksi aina vankeutta. Rangaistusasteikko on neljästä kuukaudesta neljään vuoteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut