Kevään lämpöennätys mitattiin Kokemäellä – ”Rohkeimmille saattaa olla jo ihan hyvät terassi­kelit”, sanoo meteorologi

Pääsiäisen sää on lämmin. Torstaina Kokemäellä mitattiin 12 astetta lämmintä, mutta pääsiäisenä saatetaan mitata sitäkin korkeampia lämpötiloja.

Ulkoilijoita juoksemassa aurinkoisena pakkaspäivänä Helsingissä Etelärannassa maaliskuussa.

Pääsiäisenä on luvassa mitä parhainta ulkoilusäätä eri puolille Suomea. Aurinko paistaa ja sää on keväisen lämmin maassa laajalti.

Torstaina Suomessa mitattiin kevättalven korkeimpia lämpötiloja. Läntisessä Suomessa mittarit kipusivat monilla paikkakunnilla 11 asteeseen. Oulun korkeudellakin lämmintä oli jo 10 astetta.

Vuoden tähän saakka korkein lämpötila mitattiin Satakunnassa Kokemäellä, jossa lämmintä oli 12 astetta.

Korkeat lukemat saattavat rikkoutua taas pääsiäisen aikaan, sillä keväistä lämpöä on luvassa lisää koko maahan.

”Kyllä tässä on nyt lämpimiä päiviä tiedossa. Pääsiäisenä varmaan päästään noidenkin asteiden yli. Ylimmät lukemat ovat siinä 10–15 asteen haarukassa”, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta.

10–15 asteen lämpötiloihin voidaan päästä Etelä- ja Länsi-Suomessa. Pohjoisessa lämpötila nousee kymmenen asteen tietämille tai vähän sen alle.

Pääsiäisen ulkoilusää on mitä mainioin, sillä aurinko paistaa laajalti eikä sateen vaaraa ole ennusteissa ennen maanantaita. Silloinkin mahdolliset sateet ovat vähäisiä.

Auringonpaiste saattaa houkutella innokkaimmat jo terasseille.

”Kyllähän päivät alkavat jo olla tosi lämpimiä. Itse ehkä tarvitsisin [terassille] vähintään sen 15 astetta eikä tuulta. Tällaiset vilukissat saavat siis vielä odottaa, mutta rohkeimmille ehkä saattaa olla jo ihan hyvät [terassikelit]”, Karusto sanoo.

Virallisesti kevät alkaa termisestä keväästä eli siinä vaiheessa, kun vuorokauden keskilämpötila kohoaa pysyvästi nollan ja 10 asteen välille. Termisen kevään alkaminen todetaan vasta jälkikäteen.

Käynnistyykö terminenkin kevät nyt pääsiäisenä?

”Keskilämpötilat nousevat merkittävästi, joten mahdollisesti se tästä lähtee käyntiin jossain päin maata. Mutta en sitä vielä allekirjoittaisi”, Karusto sanoo.

Pääsiäinen on laajalti aurinkoinen, mutta päiviin mahtuu paikoitellen myös pilvisyyttä. Tähän aikaan vuodesta pilvisyys vaikuttaa paljon lämpötilaan: pilvipeite viilentää lämpötilaa ja vähentää lämpimän tuntua.

Karuston mukaan pilvisiä paikkoja on vaikea ennustaa, mutta pilvet kulkevat enemmän Etelä- ja Länsi-Suomen suunnalla. Esimerkiksi lauantaina pilveä on Pohjanmaalla, sunnuntaina Lounais-Suomessa ja Keski- ja Pohjois-Lapissa.

Yöpakkaset jatkuvat pääsiäisenä, mutta kovimmat pakkaset hellittävät pohjoisinta Suomea myöten.

Etelä- ja Länsi-Suomen öihin vaikuttaa pilvisyys. Etelässä ja lännessä voi olla yöpakkasta, mutta jos pilvet osuvat taivaalle öiseen aikaan, lämpötila ei välttämättä painu pakkaselle.

Sisävesien jäiden paksuuden Suomen ympäristökeskus on mitannut viimeksi maaliskuun lopussa. Tuolloin esimerkiksi Kuopiossa Kallaveden Itkonniemellä jäätä oli noin 50 senttiä ja Tampereella Näsijärven Naistenlahdella yli 30 senttiä.

Lämmin sää voi muuttaa jäätilannetta nopeasti. Jään paksuudessa voi kuitenkin olla suurta vaihtelua.

”Tässä on ollut jo näitä lämpimiä päiviä, joten varmasti se on huvennut tuosta. Pitää olla itsellä paikallistuntemus. Voi olla suurta vaihtelua sen suhteen, minkälainen se jää on”, Karusto muistuttaa.

Esimerkiksi Kallavedellä Kuopiossa jääladut ovat yhä hyvässä kunnossa ja laduilla on paljon hiihtäjiä. Jäälatukausi on kuitenkin loppumassa. Kaupunki ajoi jääladut viimeisen kerran torstaina, Savon Sanomat kertoo. Tämän jälkeen turvallisuussyistä jäälle ei enää mennä moottorikelkalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut