Urbaani legenda osoittautuikin todeksi: Koiravanhus eli vuosia yksin metsissä, mutta nyt se saatiin kiinni – ”En ole koskaan kuullut vastaavasta”

Janakkalan Viralassa asuvan Riitta Puistolan eläinrakkaus sai aikaan tapahtumaketjun, joka johti koiran kiinni saamiseen. Nyt on epäselvää, saako ”Rekku” jäädä uuteen kotiinsa.

Kaikki Rekun tarinan kuulleet ovat ihmetelleet, miten koira selvisi hengissä metsässä kolme talvea. Rekku saatiin kiinni vapaaehtoisten sinnikkään työn ansiosta. Loukuttaminen vei viikkoja.

Kesäkuussa 2020 pääsi omistajaltaan karkuun koira, joka oli rescue-yhdistyksen maahantuoma. Lähes kolme vuotta myöhemmin, 19. maaliskuuta 2023, koira loukutettiin Martti ja Riitta Puistolan pihalla Viralassa.

Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistys julkaisi ”Rekun” tarinan Facebookissa 1. huhtikuuta. Päivityksessä todetaan, kuinka on uskomatonta, että ”lähemmäksi 3 vuotta karussa ollut koira on hengissä, vaikkakin heitteille jätettynä”. Noin 10-vuotias karkuri alkaa olla koiraksi jo iäkäs.

”En ole koskaan kuullut vastaavasta tapauksesta. Tähän alkutalveen asti havainnot koirasta olivat vielä urbaani legenda, joka vahvistui sitten todeksi”, kertoo Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistyksen puheenjohtajajohtaja Merituuli Stenberg.

Uudella omistajalla on iso koiratarha ja kokemusta rescue-koirista.

Lopulta Viralassa asuvan Riitta Puistolan eläinrakkaus sai aikaan tapahtumaketjun, joka johti koiran kiinni saamiseen.

Martti Puistola kertoo, että pariskunta oli alkanut seurata koiran liikkeitä jo pari vuotta takaperin. Heidän talonsa lähellä kiertää pellon ympäri polku, jota Martti ja Riitta käyttävät ulkoillessaan oman koiransa kanssa. He huomasivat, että aina tietyllä haarapolulla näkyi isot tassunjäljet. Alueelle asennettiin riistakamera, ja sen kuvissa näkyi koiramainen eläin. Susi se ei voinut olla, sillä kaulassa oli panta.

”Teimme havaintoja silloin tällöin. Talvisin lumessa näkyi jälkiä ja muutaman kerran näin koiran kauempaa, mutta se oli hyvin säikky ja lähti heti karkuun”, Puistola kertoo.

Alkutalvesta Riitta Puistola huomasi tontin liepeillä liikkuvan laihanpuoleisen kissan ja päätti viedä sille kipossa vähän makkaraa.

”Myöhemmin huomasimme, että kippo oli tyhjä ja jäljistä päätellen syömässä oli käynyt joku muu kuin kissa. Viikon verran vaimo vei ruokaa isommassa kipossa ja koira rupesi käymään enemmän. Vaimo risti sen Rekuksi ja alkoi jo ulos mennessä kysellä, että onkos Rekku täällä”, Martti Puistola kertoo hymyillen.

Pariskunta oli kuullut Hämeenlinnan seudulla karanneesta rescue-koirasta ja osasi yhdistää Rekun tapaukseen. He olivat yhteydessä Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistykseen. Vapaaehtoiset toivat pihaan ensin riistakameran, jonka kuvista eläin tunnistettiin kadonneeksi koiraksi, ja sitten loukun. Viikkojen ajan ruokakippoa siirrettiin lähemmän ja lähemmäs loukkua, kunnes kippo oli aivan sen perällä. 19. maaliskuuta aamuyöstä koira käveli ansaan ja se laukesi.

Niin Rekku jäi kiinni.

Kaikki Rekun tarinan kuulleet ovat ihmetelleet, miten koira selvisi hengissä metsässä kolme talvea. Puistola kertoo, että lyhytkarvainen schäferin kokoinen Rekku oli hintelä, mutta ei resuinen.

”Kyllä sen nyt soisi saavan rauhallisen vanhuuden, kun ei tarvitse enää olla jokaista suupalaa metsästämässä”, Puistola toivoo.

Koiran jatkosta sen nykyisessä olinpaikassa on kuitenkin näkemyseroja.

Koiran edellinen omistaja ei toivonut koiran enää palautuvan hänelle. Hämeenlinnan seudun eläinsuojeluyhdistys oli etsinyt sille sijoituspaikkaa, ja sopiva löytyi Itä-Suomesta, jossa Rekun vastaanottaneella henkilöllä on iso koiratarha ja kokemusta rescue-koirista.

Kyproskoirat ry tekee koirien omistajien kanssa luovutussopimuksen. Sen mukaan koira palautuu yhdistykselle, jos omistaja luopuu eläimestä. Puheenjohtaja Katja Leppänen kertoo, että yhdistys oli koiraa Itä-Suomeen siirrettäessä siinä ymmärryksessä, että koiran tulevaisuutta ja loppuelämän kotia voitaisiin rauhassa miettiä koiran nykyisen hoitajan kanssa. Myös Kyproskoirat ry:llä olisi tiedossa koiralle rauhallinen loppuelämän koti yhdistyksen omistuksessa.

Merituuli Stenberg näkee, että koiran olisi paras jäädä nykyiseen olinpaikkaansa.

”Rekku on ottanut uudessa paikassa mielettömiä edistysaskelia ja antaa jo laittaa hihnan ja silittää. Sitä varten on rakennettu myös aitaus pihalle.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut