Ylen ennuste povaa kokoomusta vaalien voittajaksi

Orpo ja Purra olivat ennusteen jälkeen silmin nähden mielissään, Marin kehotti jännittämään loppuun asti.

Kokoomus ja perussuomalaiset nostavat eduskuntapaikkojensa määrää tuntuvasti, kun SDP joutuu tyytymään pienempään paikkamäärän nousuun, ennustaa vaalien todennäköistä lopputulosta kuvaava Ylen ennuste.

Ylen ennusteen mukaan eduskuntavaalien jälkeen kokoomus saa eduskuntaan eniten paikkoja, yhteensä 48 paikkaa. Tämä olisi kymmenen paikkaa nykyistä enemmän. Perussuomalaiset olisi ennusteen mukaan maan toisiksi suurin puolue 46 paikalla ja nostaisi paikkamääräänsä seitsemällä. SDP saisi kolme paikkaa lisää ja kaikkiaan 43 paikkaa eduskuntaan.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi ennusteen antavan vahvan mandaatin kokoomuksen politiikalle.

”Tuli todella kovat luvut”, Orpo sanoi kuvaillen puolueen tulleen paljon eteenpäin viime vaalien tuloksesta.

Orpo ei kuitenkaan vielä julistautunut voittajaksi.

Kysyttäessä ratkaisevaa tekijää, kun kokoomus kartoittaa yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, Orpo nosti esiin talouden:

”Kyllä se yksi yhteinen iso tekijä täytyy olla se, että laitetaan Suomen asioita kuntoon. Talouden kuntoon laittaminen on ykkösasia.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi, että Ylen ennusteen mukainen tulos olisi puolueelle ”aivan erinomainen”. Purran mukaan perussuomalaiset tavoittelee yhä vaalien ykköspaikkaa, mutta ennusteen mukainen seitsemän lisäpaikkaa olisi huikea vaalivoitto.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin totesi heti ennusteen julkistuksen jälkeen, että vaikka ennusteet ovat yleensä pitäneet hyvin paikkansa, ääntenlasku on odotettava loppuunsa. Marin totesi, että ennusteen mukaan SDP on nostamassa paikkamääräänsä ja sanoi olevansa kiitollinen kaikista puolueen saamista äänistä.

Keskustalle paikkoja olisi ennusteen mukaan tulossa 23.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo Ylen ennusteesta, että tulos on totta kai iso pettymys. Saarikko sanoo, että sen perusteella on kovin vaikea nähdä keskustaa hallitusvastuussa.

Saarikon mukaan nyt alkaa työ takaisin oikeasti suuren puolueen asemaa.

Saarikko ei kuitenkaan suoraan vastannut kysymykseen siitä, jääkö keskusta nyt oppositioon. Hän ei myöskään arvioinut omaa asemaansa.

Ennusteen mukaan vihreille olisi tulossa eduskuntaan 13 paikkaa, vasemmistoliitolle 11, RKP:lle 9, kristillisille 5, Liike Nytille 1 ja muille 1 paikka.

Ylen ennuste on matemaattinen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut