Kolme suurta puoluetta suurenivat

Äänistä aikaisempaa suurempi osuus näyttää keskittyvän kokoomukselle, perussuomalaisille ja SDP:lle.

Vaalivalvojaiset eduskunnan Pikkuparlamentissa Helsingissä. Puheenjohtajat Riikka Purra (ps.), Sanna Marin (sd.) ja Petteri Orpo (kok.).

Kolme suurta puoluetta on entistä suurempia. Tämän päätelmän pystyi tekemään jo siinä vaiheessa, kun äänistä oli laskettu hieman yli puolet.

Neljä vuotta sitten kolme suurinta puoluetta vei 52,2 prosenttia äänistä. Nyt kolme suurinta kaappasivat ennakkoäänistä – joista tosin osa on vielä laskematta – 60,1 prosenttia.

Hyvin tasainen vaalikamppailu on saattanut vaikuttaa siihen, että ihmiset ovat halunneet tehdä oman valintansa suurimpien puolueiden välillä, ja tämä on syönyt ääniä keskikokoisilta puolueilta.

Tämän vuoden vaalien ennakkoäänissä erottui selvä kolmen kärki: kokoomus, SDP ja perussuomalaiset. Niiden kannatus tullee olemaan jossain 20 prosentin molemmin puolin.

Sen sijaan seuraavat puolueet ovat pikemminkin 10 prosentin molemmin puolin. Neljänneksi ja viidenneksi suurimmat puolueet ovat keskusta ja vihreät, heti perässään vasemmistoliitto.

RKP ja KD ovat totutusti pienemmät puolueet.

Neljä vuotta sitten neljäs puolue oli vain runsaan kolmen prosenttiyksikön päässä kolmanneksi suurimmasta puolueesta. Nyt eroa kolmannen ja neljännen puolueen välillä on enemmän ainakin ennakkoäänten mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut