Kokoomus kärjessä kello 20, SDP aivan kintereillä

Perussuomalaiset on iltakahdeksaan mennessä lasketuissa ennakkoäänissä kolmantena.

Kokoomus on saanut täpärästi isoimman osuuden iltakahdeksaan mennessä lasketuista eduskuntavaalien ennakkoäänistä. Kello kahdeksan laskentatilanteessa puolue oli saanut 20,8 prosenttia äänistä.

SDP:n osuus tähän mennessä lasketuista ennakkoäänistä on 20,7 prosenttia, perussuomalaisten 18,6 ja keskustan 12,3 prosenttia.

Vasemmistoliitto on saanut kello 20 mennessä lasketuista äänistä 8 prosenttia ja vihreät 7,3 prosenttia. Kristillisdemokraattien osuus on 4,4 prosenttia, RKP:n 3,9 prosenttia ja Liike Nytin 2 prosenttia.

Puolueiden ääniosuudet elävät vielä laskennan edetessä. Vaalihuoneistot menivät kiinni kello 20.

Kuka nousee, kuka putoaa?

Ääntenlaskennan edetessä keskustan osuus äänistä on yleensä laskenut, sillä puoluetta äänestetään perinteisesti enemmän ennakkoon kuin vaalipäivänä. Kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa myös SDP on illan mittaan pudonnut.

Perussuomalaiset puolestaan on kaksissa edellisissä vaaleissa kirinyt illan edetessä. Kokoomus on 2010-luvulla ollut maltillisesti suositumpi vaalipäivänä kuin ennakkoäänissä.

Vihreiden äänestäjät ovat viime aikojen vaaleissa olleet hieman aktiivisempia vaalipäivänä, vasemmistoliiton puolestaan ennakkoäänestyksessä.

Ennakkoon äänesti tänä vuonna noin 40 prosenttia Suomessa asuvista äänioikeutetuista eli noin 1,7 miljoonaa ihmistä. Naiset äänestivät ennakkoon vilkkaammin kuin miehet: naisten ennakkoäänestysprosentti oli 41,7 ja miesten 37,7.

Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2019 ennakkoon äänesti 36,6 prosenttia äänioikeutetuista eli yli 1,55 miljoonaa ihmistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut