Nuori nainen putosi kerrostalon parvekkeelta ja kuoli – Poliisi tutkii rikosta

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoo löytäneensä laskelmissaan asunnon lasitetusta parvekekaiteesta turvallisuuspuutteita.

Onnettomuus tapahtui maaliskuun alussa Vantaan Tikkurilassa.

Poliisi kertoo aloittavansa esitutkinnan Vantaan Tikkurilassa 2. maaliskuuta tapahtuneesta parveketurmasta. Siinä nuori nainen putosi kerrostalon seitsemännen kerroksen parvekkeelta ja kuoli.

Asiaa tutkitaan kuolemantuottamuksena, mutta rikosnimikkeet voivat muuttua, kun tutkinta etenee. Tähän asti asiaa oli tutkittu kuolemansyyn selvittämisenä.

”Uusien onnettomuuksien välttämiseksi haluamme avata joitakin yksityiskohtia tapauksesta. Poliisi epäilee, että nuori nainen on kaatunut parvekkeella kaidetta vasten, jolloin parvekekaiteen lasi on pettänyt ja nainen on pudonnut seitsemännestä kerroksesta”, rikoskomisario Josefiina Hiltunen Itä-Uudenmaan poliisista kertoo.

Hiltunen ei kommentoi sitä, kaatuiko nainen parvekkeella omia aikojaan vai aiheuttiko kaatumisen ulkoinen tekijä, kuten toinen ihminen. Tapahtuneella on Hiltusen mukaan ollut ainakin yksi silminnäkijä. Hän ei kommentoi, onko silminnäkijää jo kuultu. Iltalehti kertoi pari viikkoa sitten, että tapauksella on yksi silminnäkijä, jota poliisi on kuullut todistajana.

Hiltunen on vaitonainen myös siitä, ketä tai keitä kuolemantuottamuksesta epäillään.

”Asianosaisuudet selviävät esitutkinnan edetessä. Tässä vaiheessa en pysty asiaa vielä kommentoimaan”, Hiltunen sanoi STT:lle.

Ei täyttänyt kaikkia vaatimuksia

Poliisi on tehnyt asian tutkinnassa yhteistyötä Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kanssa. Tukes selvittää onnettomuustalossa käytössä olleen parvekekaidejärjestelmän vaatimustenmukaisuutta.

”Olemme tähän mennessä teettäneet kohteen parvekekaiteen rakennesuunnitelmista vertailulaskelmat, jotka ovat nyt valmistuneet. Muilta osin selvitystyö on vielä kesken, eikä lopullisia päätelmiä voi vielä tehdä”, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Lauri Walden tiedotteessa.

Vertailulaskennassa on tarkasteltu kaidejärjestelmän alumiinisen rungon sekä putoamiselta suojaavien lasiosien rakenteellista kestävyyttä. Laskennallisessa selvityksessä on havaittu, että kohteeseen suunniteltu lasityyppi kahdelta sivulta kaiderunkoon tuettuna ei täytä pistekuormavaatimusta. Kaidejärjestelmälle tehdään vielä iskunkestävyyskoe, jonka avulla voidaan todentaa kaiteen alumiinirungon ja suojaavan lasiosuuden yhteentoimivuus.

”Vertailulaskelmat on tehty vain kyseisen kohteen parvekekaidejärjestelmälle. Parvekekaiteet suunnitellaan aina kohdekohtaisesti, joten emme voi ottaa kantaa siihen, miten yleisestä suunnitteluvirheestä on kysymys, mutta emme voi myöskään poissulkea sitä mahdollisuutta, etteikö vastaavia ratkaisuja olisi muuallakin. Tätä asiaa Tukes alkaa nyt selvittää”, Walden sanoo.

Tukes käynnistää myös valvontahankkeen, jossa selvitetään, löytyykö Suomesta muita kohteita, joissa on käytetty vastaavia suunnitteluperiaatteita.

Talon parvekkeet käyttökieltoon

Onnettomuuden tarkempaa kulkua ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

Ensitiedotteessa poliisi kertoi ihmisen pudonneen aamuyöllä kerrostalon seitsemännestä kerroksesta parvekekaiteen alapuolisen lasin hajottua. Hänet todettiin kuolleeksi tapahtumapaikalla.

Rikoskomisario Hiltunen vahvistaa STT:lle, että nainen ei pudonnut oman asuntonsa, vaan tuttavansa asunnon parvekkeelta.

Kerrostalo, jossa onnettomuus tapahtui, on valmistunut lokakuussa 2020. Onnettomuuden jälkeen rakennusvalvonta määräsi kerrostalon kaikki parvekkeet käyttökieltoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut