Talven pakkasennätys rikkoutui Kittilässä

Pakkaslukema –37,5 jää Ilmatieteen laitoksen tilastoihin myöhäisimpänä talvikauden pakkasennätyksenä. Talven alin lämpötila jää vain harvoin maaliskuulle.

STT

Tänään on mitattu kuluvan talven kylmin pakkaslukema, Ilmatieteen laitos kertoo Twitterissä. Kittilän lentoasemalla lämpötila laski yöllä 37,5 pakkasasteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Lapissa on ollut ajankohtaan nähden poikkeuksellisen kylmää. Viime yönä mitattu pakkasennätys on paitsi kuluvan talven alin lämpötila myös alustavasti myöhäisin ajankohta talven alimmalle lämpötilalle vuodesta 1959 alkavassa tilastossa.

Myöhäisimpien pakkasennätysten tilaston kakkospaikkaa pitää nyt Taivalkoskella 13. maaliskuuta 2013 mitattu –38,2 astetta. Kolmannella sijalla on Kittilässä 12. maaliskuuta 1981 mitattu –42,8 astetta.

”Ei mikään kauhean kylmä”

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Tuukka Keränen huomauttaa, että vaikka kyse on historiallisen myöhäisestä pakkasennätyksestä, kyse ei kuitenkaan ole poikkeuksellisen hyisestä lukemasta Suomen talvessa.

”Jos mietitään talvien kylmimpiä lämpötiloja, niin –37,5 astetta ei ole mikään kauhean kylmä, jopa ehkä vähän siellä lämpimämmän puolella. Lähemmäs neljänkympin pakkasia mitataan useina talvina, ja tänä talvena ei ole sellaisia ollut”, Keränen kertoo.

”Vaikka nyt oli myöhäinen ajankohta talven kylmimmälle (lukemalle), niin talvien kylmimpien (lukemien) joukossa se ei ole lähellekään ennätyksellinen.”

Keräsen mukaan kovia pakkasia on todennäköisesti vielä luvassa tämän kevättalven aikana.

”Lapissa on hyvin mahdollisuuksia kolmenkympin pakkasiin. En lupaa mitään ennätyksiä, mutta kolmenkympin lukemia voidaan hyvinkin vielä mitata”, Keränen sanoo.

Revontulien todennäköisyys koholla

Ilmatieteen laitoksen mukaan revontulet ovat lähipäivinä mahdollisia koko Suomessa.

Magneettinen aktiivisuus nousi torstaina ankaran myrskyn tasolle, Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla kerrotaan. Revontulia on havaittu koko Suomessa, mutta runsas pilvisyys ja sumu ovat haitanneet niiden havaintoja.

Magneettinen aktiivisuus jatkuu lähipäivinä selvästi kohonneena. Myös revontulien todennäköisyys on siis edelleen koholla lähipäivinä. Ilmatieteen laitoksen mukaan todennäköisyys revontulien näkemiseen Suomen etelä- ja keskiosissa on tänään suuri ja viikonloppuna kohtalainen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut