Vesa Keskinen osti huutokaupassa Aku Ankan taskukirjojen ensipainosten kokoelman – Näin korkealle hinta nousi

Tuurin kyläkauppiaana tunnettu Vesa Keskinen innostui ostamaan Naantalissa huutokaupatun Aku Ankan taskukirjojen kokoelman, johon kuuluu 500 taskukirjaa ensipainoksina. Kokoelma myytiin Hellman-huutokaupassa, jossa sille oli määritetty 800 euron lähtöhinta.

Vesa Keskinen on tunnettu Aku Ankka -fani. Taskukirjat myytiin Naantalissa toimivassa Hellman-huutokaupassa.

Hellman-huutokauppojen toimitusjohtaja Tatu Untinen kertoo, että huutokaupan järjestäjällä on vaitiolovelvollisuus huutokaupattavien esineiden ostajista ja myyjistä. Tässä tapauksessa Keskinen kuitenkin antoi luvan kertoa ostoksestaan.

Vesa Keskinen on tunnettu Aku Ankka -fani. Esimerkiksi vuonna 2017 hän saattoi päätökseen urakan miljoonan Aku Ankka -lehden hankkimisesta. Keskinen on kertonut, että Aku Ankat ovat olleet osa hänen elämäänsä vuosikymmenien ajan.

Naantalissa huutokaupatun taskukirjakokoelman hankkiminen ei keventänyt kovin paljon Keskisen kukkaroa, sillä hinnaksi tuli lopulta 1500 euroa.

”Eihän se hirveän kallis ollut, mutta se oli päivän hinta”, Tatu Untinen kommentoi.

Hän kertoo, että ennakkoon on hyvin vaikea arvioida kuinka korkealle hinnat nousevat huutokaupassa. Jos kaksi innokasta keräilijää on kiinnostunut samasta kohteesta, voi hinta olla lähtöhintaan nähden moninkertainen.

”Huutokaupassa on paljon tunnetta mukana, jos keräilykohteista kilpaillaan.”

Kokoelmaan kuului kaikki Aku Ankan taskukirjat ensipainoksina.

Huutokauppa vain netissä

Naantalissa toimiva Hellman-huutokaupat järjesti huutokaupan nyt ainoastaan netissä, sillä viime syksynä järjestettyyn huutokauppaan paikan päälle vain kourallinen yleisöä.

Tämän kevään huutokaupassa myytyjen tuotteiden yhteishinta nousi 800 000 euroon.

Postimerkkien harrastajia kiinnosti erityisesti vuoden 1930 Zeppelin-postimerkki 1830-virhepainamalla. Merkki oli postikortilla, joita tunnetaan vain pieni määrä. Lähtöhinta kohteella oli 9000 euroa, mutta lopullinen hinta nousi yli 13 000 euroon.

Ostajia Hellman-huutokaupasta tuli eri puolilta maailmaa.

”Olemme erikoistuneet postimerkkeihin, vanhoihin rahoihin, militariaan sekä vintage-tuotteisiin kuten koruihin, kelloihin ja sarjakuviin, mille löytyy omat keräilijäryhmänsä maailmalta.”

Tatu Untinen sanoo, että tällä hetkellä keräilyharrastuksessa ei ole havaittavissa mitään erityistä megatrendiä, mutta sellaisia esineet kiinnostavat, joilla on jonkinlainen tarina. Osalle keräily edustaa nostalgiaa, osalle sijoittamista.

”Erikoishuutokaupan kautta tuotteet menevät henkilöille, jotka arvostavat esineitä ja niiden elämä jatkuu. Tämä on hyvin paljon kulttuurihistorian tallentamista. Pyrimme tunnistamaan ne esineet, joilla on rahallinen arvo.”

Untisen mukaan koronaepidemia lisäsi keräilyn suosiota, sillä ihmisillä oli tuolloin aikaa enemmän harrastukseen.

Satakunnan Kansa ja Aku Ankka -lehdet ovat osa Sanoma-konsernia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut