Poliisit-sarja joutui oikeusasia­valtuutetun hampaisiin – Nyt sarja lopetetaan

Oikeusasiavaltuutetun mukaan Poliisit-televisiosarjan tekotapa oli ongelmallinen. Poliisihallitus on nyt päättänyt, ettei sarjaa enää jatketa. Poliisi keskittää viestintäänsä entistä enemmän sosiaaliseen mediaan.

Porilaispoliisit Janne Ojaniemi ja Taina Kolkkala (nyk. Ojaniemi) osallistuivat Poliisit-sarjan 4. kauden kuvauksiin vuonna 2012.

Pitkäaikainen Poliisit-televisiosarja päättyy. Poliisihallituksen mukaan ohjelman jatkaminen nyky­muodossaan ei ole mahdollista oikeus­asiavaltuutetun Petri Jääskeläisen tuoreen ratkaisun myötä.

”Viimeisimmässä ratkaisussa eduskunnan oikeus­asiavaltuutettu asetti ohjelmalle selvät reunaehdot, jotka eivät mahdollista sarjan jatkamista ilman ohjelma­formaatin ja tuotanto­tavan muuttamista merkittävästi. Se taas ei käytännössä ollut mahdollista”, kertoo Poliisi­hallituksen vs. viestintäjohtaja Eriikka Koistinen.

Tosi-tv-sarjassa seurattiin oikeiden poliisi­partioiden työtä 14 tuotanto­kauden ajan. Uusia tuotanto­kausia ei enää tule. Sen sijaan poliisi keskittää viestintäänsä entistä enemmän sosiaaliseen mediaan.

Televisiosarja joutui viime vuoden loppupuolella oikeus­asiavaltuutetun hampaisiin sen saaman kantelun seurauksena.

Oikeus­asiavaltuutettu ilmoitti ratkaisussaan pitävänsä sarjan tekotapaa hyvin ongelmallisena.

Kun poliisihallinnon ulko­puolinen kuvaus­ryhmä seuraa ohjelmaa tehdessä poliisipartiota, sen tietoon saattaa oikeus­asiavaltuutetun tuoreen ratkaisun mukaan päätyä salassa pidettäviä tietoja poliisi­toiminnan kohde­henkilöistä.

Oikeusasiavaltuutettu korosti, että ohjelma­toiminta tulee järjestää niin, että salassa pidettävää tietoa ei päädy sivullisille.

Poliisit-sarjaa on tehnyt tuotanto­yhtiö Aito Media, joka vaihtoi viime vuonna nimekseen Mediawan Finland. Poliisi­hallituksella on ollut oikeus tarkastaa televisio-ohjelmaan päätyvä materiaali sekä poistaa siitä osia tai peittää kuva-aineistoa.

Poliisihallituksen mukaan televisio­sarjaa olisi voitu jatkaa ainoastaan niin, että poliisi olisi itse järjestänyt televisio­sarjan tuotannon kuvaajineen ja kalustoineen. Sitä ei pidetty poliisissa mahdollisena.

Poliisit-sarjasta on muodostunut vuosien mittaan poliisille tärkeä kanava houkutella ihmisiä poliisi­koulutukseen.

”Poliisi­ammattikorkea­kouluun viime vuonna pyrkineistä 60 prosenttia kertoi, että Poliisit-sarja oli ollut suurin kiinnostuksen herättäjä hakea opiskelemaan”, viestintä­johtaja Koistinen sanoo.

Poliisi aikoo pyrkiä tuomaan vastaisuudessakin poliisi­työtä julkisuuteen jossain muodossa. Nyt poliisissa mietitään, mikä on paras tapa tavoittaa esimerkiksi nuoria tänä päivänä ja tulevaisuudessa.

”Se ei ole telkkari. Sosiaalinen media on se suunta, johon pitää ideoida jotain vastaavaa uutta”, Koistinen sanoo.

Poliisit-sarja keskittyi pitkälti poliisi­partioiden työhön. Sen sijaan rikostutkinta ja muut poliisityön osa-alueet jäivät olemattomalle huomiolle sarjassa.

”Niin hyvä kuin televisio­sarja olikin, siinä nähtiin vain pieni osa poliisin arjesta. Olemme pohtineet, tuliko siitä liian yksi­oikoinen kuva poliisin työstä”, Koistinen huomauttaa.

Poliisit-sarjaa esittäneet Nelonen ja Ruutu ovat osa Sanoma Media Finlandia, joka julkaisee myös Satakunnan Kansaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut