Viime hetken neuvotteluissa ei sopua, junalakko alkaa maanantaina

Sopua hierottiin sunnuntaina iltapäivällä järjestetyssä Teams-neuvottelussa. Jo perjantaina osapuolet pitivät sovun löytymistä epätodennäköisenä.

Veturinkuljettajien lakko uhkaa seisauttaa maanantaina koko Suomen junaliikenteen.

19.3. 15:56

Veturinkuljettajien lakko alkaa ensi yönä, heti kun vuorokausi vaihtuu maanantain puolelle, kertoo VR tiedotteessaan.

Lakon välttämiseksi yritettiin hieroa sopua viime hetkeen saakka, viimeiset neuvottelut aiheesta käytiin sunnuntaina Teams-puhelun välityksellä. Sopua ei kuitenkaan saatu aikaan, kerrotaan VR:n viestinnästä.

Palvelualojen työnantajat Palta kertoo tiedotteessaan, että osapuolet ovat sopineet, että tässä vaiheessa sovittelun yksityiskohtia ei kommentoida.

Sovun löytyminen näytti heikolta jo aikaisemmin. Perjantaina osapuolet arvioivat, ettei sovun löytyminen ole todennäköistä.

Veturinkuljettajia edustava Rautatiealan unioni Rau ei ole ilmoittanut lakolle päättymispäivää. Lakko siis jatkuu, kunnes Rau ja Palvelualojen työnantajat Palta pääsevät työehdoista sopuun.

Sovittelua pyritäänkin jatkamaan alkuviikosta heti kun se on mahdollista, kertoo Valtakunnansovittelijan toimisto Twitterissä.

”Neuvottelut jatkuvat Palvelualojen työnantajat Palta ry:n ja Raun välillä myös lakon aikana. Toivomme, että sopu löytyisi pian. Olemme todella pahoillamme siitä, millaisia hankaluuksia lakko aiheuttaa asiakkaillemme”, sanoo henkilöstöjohtaja Laura Ansaharju VR:n tiedotteessa.

Sovun syntyminen kiikastaa HS:n tietojen mukaan työehtosopimuksen yhtäjaksoista vapaa-aikaa koskevasta kirjauksesta.

Nykyisen työehtosopimuksen mukaan ”viikkolevon yhteyteen järjestetyn yhdenjaksoisen vapaa-ajan tulee olla vähintään 56 tuntia”.

HS:n tietojen mukaan kuljettajat vaativat neuvotteluissa, että paremman palautumisen takaamiseksi yhtäjaksoista vapaata pitäisi kerran viikossa saada ainakin 58 tuntia. Kuljettajien alkuperäinen vaatimus oli 64 tunnin yhtäjaksoinen vapaa.

Palkankorotuksista sopu sen sijaan saavutettiin jo aikaisemmin: kuljettajat myöntyivät niin sanotun yleisen linjan mukaisiin eli yhteensä noin kuuden prosentin palkankorotuksiin kahdelle vuodelle.

Rautatiealan Unionin puheenjohtaja Tero Palomäki kertoi STT:lle, että kiistan ytimessä on se, että RAUn edustajisto haluaa kirjata tiettyjä työhyvinvointiin liittyviä asioita työehtosopimukseen. Työantajapuolella taas halutaan sopia niistä työryhmissä.

Lue lisää: Junalakko uhkaa alkaa maanantaina – työ­riitaan yritetään vielä viimeisenä päivänä hieroa sopua

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut