Rautatiealan Unioni hylkäsi neuvottelutuloksen tiukassa äänestyksessä, ratkaisua haetaan heti perjantaiaamuna – VR: lakko pysäyttäisi kaikki junat

VR kertoo, että mikäli lakko alkaa, kaikki kauko- ja lähijunat perutaan.

Jos junankuljettajien lakko alkaa, Porin rautatieaseman laituritkin pysyvät tyhjinä. VR kertoi torstaina, että kaikki junat perutaan mahdollisen lakon alkaessa 20. maaliskuuta.

16.3. 19:27

Rautatiealan Unionin (RAU) edustajisto on hylännyt veturinkuljettajien tehtäviä rautatieliikenteessä koskevan työehtosopimuksen neuvottelutuloksen.

Jos ratkaisua ei löydetä tämän viikon aikana, junaliikenne pysähtyy toistaiseksi maanantaista 20. maaliskuuta alkaen. Alkavalle lakolle ei ole siis ilmoitettu päättymispäivää.

Rautatiealan Unionin edustajisto yrittää vielä torstaina lähestyä työantajapuolta jollakin ratkaisulla, jotta veturinkuljettajien lakot voitaisiin välttää. Asiasta kertoo STT:lle RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki.

”Pyrimme nyt omissa porukoissa löytämään ratkaisun, miten me pääsemme tästä ulos. Meillä on kuitenkin halu estää lakot. Parhaamme teemme. Katsotaan, mitä työantajapuoli sitten vastaa.”

Myös valtakunnansovittelija ilmoitti torstaina viestipalvelu Twitterissä keskustelevansa veturimiestehtäviä koskevan työriidan pääneuvottelijoiden kanssa perjantaiaamuna ja selvittävänsä mahdollisuuksia saada aikaan sovinto ennen maanantaina alkavaa lakkoa.

RAUn edustajisto hylkäsi neuvottelutuloksen

RAUn edustajisto hylkäsi veturinkuljettajien työehtosopimuksen neuvottelutuloksen tiukan äänestyksen jälkeen. Äänet jakaantuivat 38–33.

RAUn hallitus oli esittänyt neuvottelutuloksen hyväksymistä.

Rautatiealan Unioni kertoi aiemmin tiedotteessa, että RAUn ammattiosastojen edustajat hylkäsivät ratkaisun, sillä siinä kaikki työhyvinvointiin liittyvät tavoitteet jäivät työryhmien varaan. Unionin mukaan aiemmat huonot kokemukset työryhmätyöskentelystä ovat rapauttaneet luottamuksen näihin.

Palomäen mukaan työnantajapuoli ja työntekijäpuoli eivät ole kuitenkaan kovin kaukana toisistaan.

Työnantaja kuvailee päätöstä käsittämättömäksi

Työnantajapuolta edustava Palvelualojen työnantajat Palta kuvailee RAUn päätöstä tiedotteessaan käsittämättömäksi.

"RAU jatkaa häikäilemätöntä painostustaan, jonka ainoa tarkoitus on saada yhdelle henkilöstöryhmälle alan muita työntekijäryhmiä parempi työehtosopimus”, Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio sanoo tiedotteessa.

RAUn ja Paltan välisiä työehtosopimusneuvotteluihin liittyviä erimielisyyksiä on soviteltu valtakunnansovittelijan johdolla helmikuun lopulta.

Koko junaliikenne pysähtyisi

VR tiedotti torstaina, että lakon toteutuessa kaikki kauko- ja lähijunat peruttaisiin. Sunnuntai-iltana tai maanantain vastaisena yönä lähteneet junat ajettaisiin kuitenkin mahdollisesta lakosta riippumatta pääteasemille.

Myös tavarajunat perutaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, VR kertoo tiedotteessa.

”VR palauttaa lakon ajalle ostettujen kauko- ja lähiliikenteen kertalippujen hinnan automaattisesti asiakkailleen noin viikon kuluessa. Jos liput haluaa itse muuttaa toiseen ajankohtaan, se onnistuu maksutta perjantaista 17.3. alkaen”, VR ohjeistaa.

VR hyvittää myös sarjalippujen paikanvaraukset asiakkaille sekä pidentää kauko- ja lähiliikenteen kausilippujen voimassaoloaikaa lakkopäivien verran. Nämä eivät vaadi lippujen käyttäjiltä toimenpiteitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut