Markku Ellala myy ”kuninkaallisen” omaisuutensa: ”Elämä on luopumista”

Markku ja Sirpa Ellala luopuivat jo aiemmin rakentamastaan kuninkaallisesta Villa Royalista, ja nyt on aika luopua myös kattavasta antiikki- ja taidekokoelmasta.

Kuninkaallinen huvila Villa Royal on Markku Ellalan elämäntyö, jonka hän jätti tyttärensä ja tämän miehen hoitoon vuonna 2021. Nyt Ellala luopuu myös taide- ja antiikkiesineistöstään.

16.3. 18:00

Paljon muistoja, itkua ja työtä. Näin kuvailee viime viikkojen tuntojaan sastamalalainen sisustustaiteilija, royalisti Markku Ellala.

Markku ja Sirpa Ellala tulivat tunnetuiksi kuninkaallisen huvilan Villa Royalin ”kuningasparina”. Mouhijärvellä sijaitseva matkailukohde siirtyi sukupolvenvaihdoksessa parin tyttärelle ja tämän miehelle, Mirva ja Pasi Puupposelle kesällä 2021. Samalla kohteen palvelukonsepti uudistui.

Egyptin kulttuurin tärkeimmistä aarteista koottu näyttely aloitti Villa Royalin matkailutoiminnan vuonna 2012. Tämän lisäksi kuninkaallinen huvila oli täynnä Ellaloiden omia antiikki- ja taidekokoelmia.

Nyt koko esineistö on myynnissä. Se myydään Turengin huutokauppakeskuksen nettihuutokaupassa 1. ja 2. huhtikuuta.

Esineistö käsittää kaikkiaan yli tuhat esinettä sekä Egyptin aarteet -näyttelyn kokonaisuudessaan. Esineiden joukossa on muun muassa Tutankhamonin valtaistuimen ja kuolinnaamion tarkat jäljennökset. Vanhimmat esineet ovat 1700-luvun alkupuolelta.

”Elämä on luopumista. Esineiden myyminen on minulle iso ja vaikea asia. Onneksi Villa Royal jäi omalle suvulle”, Markku Ellala sanoo.

Markku ja Sirpa Ellalan antiikki- ja taide-esineistöä on niin paljon, että sen säilyttäminen vaatii isot varastotilat. ”Säilytyksessä on 150 kuutiometriä tavaraa.”

Markku Ellalan taide- ja antiikkiesineistö myydään huutokaupassa 1.–2. huhtikuuta.

Picasson luonnos kateissa

Kaikki esineet on nyt pakattu ja toimitettu huutokauppaan Turenkiin. ”Varmasti yksi Suomen harvinaisimmista huutokaupoista”, arvelee Ellala.

Yksi taideteos on Ellalan mukaan kadonnut varastoinnin aikana mystisesti. Se on luonnos Picasson maalauksesta Piru vuodelta 1937.

”Maalaus oli Villa Royalissa esillä vuosia sitten, mutta ei enää viime vuosina. Voi olla, että olen laittanut sen vähän liian hyvään talteen, enkä enää löydä sitä”, Ellala toteaa.

Vaikka kyse on vain Picasson luonnoksesta, Ellala kertoo sen hinnan nousevan kymmeniin tuhansiin euroihin.

Luopumalla nyt ainutlaatuisesta esineistöstään Ellala sanoo tekevänsä kulttuuri- ja ilmastoteon.

”Tavarat saavat uuden elämän. Inhoan kertakäyttökulttuuria, mutta antiikki säilyttää arvonsa aina.”

Pirttikahvila Ranualle

Markku ja Sirpa Ellala ovat jääneet eläkkeelle ja asuvat yhä Sastamalassa. Tulevana kesänä Ellalat viettävät aikaa Markun syntymäkodissa Ranualla. Sinne he avaavat pirttikahvilan matkailijoita varten.

”Rakastan edelleen kaikkea kimaltavaa, mutta sen aika on nyt ohi. Nyt vetäydyn syntymäkotini rauhaan Ranualla, lämmitän pihasaunan ja uin joessa. Siellä olen ihan tavallinen Markku, juuri sellainen kuin olen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut