Krp on aloittanut esi­tutkinnan Lintilän Whatsapp-tapauksesta, epäilee tieto­murtoa

Rikosnimikkeeksi on kirjattu tietomurto.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 27. syyskuuta 2022.

15.3. 17:51

Keskusrikospoliisi on aloittanut keskiviikkona esitutkinnan elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) Whatsapp-tapauksesta. Rikosnimikkeeksi on kirjattu tietomurto.

Asia vahvistetaan keskusrikospoliisin viestinnästä. Esiselvitys asiassa on aloitettu helmikuussa.

Esitutkinnan aloittamisesta kertoi ensimmäisenä Iltalehti. Krp ei kommentoinut Iltalehdelle tarkemmin esitutkinnan aikataulua tai esimerkiksi sitä, onko Lintilän puhelin verkkorikostorjunnan yksikön hallussa.

Lintilän Whatsapp-tililtä lähetettiin helmikuun alussa meemiviesti, jossa pilailtiin pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja kansanedustaja Matias Mäkysen (sd.) kustannuksella.

Ministeri Lintilä sanoi tuolloin puhelimensa tulleen kaapatuksi, mutta piti myöhemmin sanavalintaansa ”ylireagoimisena”.

Lintilä on kuitenkin useasti kiistänyt lähettäneensä viestiä itse.

”Tilin rinnakkaiskäyttöä ei voida poissulkea. Asiantuntijat tietävät, mitä se tarkoittaa, eli kysykää heiltä. Mutta ilmeisesti qr-koodien avulla se onnistuu verrattain helposti. Keskusteluissa selvisi, että tili voi olla avattuna pitkiäkin aikoja”, Lintilä sanoi eduskunnassa noin kuukausi sitten.

Myöhemmin ministeri kertoi saaneensa Whatsapp-lokitietojaan teknojätti Metalta ja selvittävänsä niitä asiantuntijan kanssa.

Myös eduskunnan tietohallintatoimisto selvitti helmikuussa ministerin eduskuntapuhelimen tietoturvaa ja siihen mahdollisesti liittyviä häiriöitä Lintilän omasta pyynnöstä.

Eduskunnan selvityksessä Lintilän puhelimen tietoturvan ei todettu vaarantuneen.

Tietohallintopäällikkö Ari Apilo kertoo, että pääasia tarkastuksessa oli, että eduskunnan laitteisiin tai palveluihin kohdistuvia tietoturvauhkia tai poikkeamia ei havaittu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut