Veturinkuljettajien työriitaan ei saatu sopua – junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa puolentoista viikon päästä

RAU torjui jo toisen tarjouksen: ”Sovintoehdotus oli huonompi kuin edellinen”

Matkustajia Helsingin päärautatieasemalla perjantaina 17. helmikuuta 2023. Veturinkuljettajien lakko alkaa 20. maaliskuuta, jos sopuun ei sitä ennen päästä.

10.3. 11:01 | Päivitetty 10.3. 14:11

Helsinki

Rautatiealan Unioni RAU on hylännyt jo toisen sovintoehdotuksen veturinkuljettajien työriidassa. Junaliikenteen kokonaan pysäyttävä lakko uhkaa alkaa 20. maaliskuuta ja kestää maaliskuun loppuun. Asiasta kertoo valtakunnansovittelijan toimisto tviitissä.

Työnantajia edustava Palvelualojen työnantajat Palta olisi hyväksynyt ehdotuksen. Sovittelua on RAUn mukaan määrä jatkaa ensi viikon tiistaina iltapäivällä.

RAUn mukaan tiistaina annettu uusi sovintoehdotus oli huonompi kuin edellinen ja sisälsi heikennyksiä lomautusten ilmoitusaikoihin ja sairauslomaoikeuteen.

”Meillä on vielä reilu viikko aikaa löytää ratkaisu. Työnantajapuolella olisi nyt korkea aika tulla pois poterosta”, sanoi RAUn puheenjohtaja Tero Palomäki tiedotteessa.

Lakon oli tarkoitus alkaa alun perin maanantaina, mutta työministeri Tuula Haatainen (sd) siirsi sitä valtakunnansovittelijan esityksestä kahdella viikolla.

RAU hylkäsi edellisen sovintoehdotuksen viime viikolla koska katsoi, ettei siinä ollut työssäjaksamista parantavia tekstimuutoksia.

Työnantajapuoli pettyi hylkäykseen

Paltan neuvottelujohtaja Pasi Vuorio oli RAUn hylkäykseen pettynyt.

”Sovintoehdotus oli palkankorotustasoltaan yleistä linjaa noudattava. On vaikea ymmärtää, että RAU vaatii yhdelle ammattiryhmälle yleistä linjaa suurempia korotuksia kuin mitä noin 700 000 suomalaiselle on tällä neuvottelukierroksella jo sovittu. Myös muut rautatiealalle neuvotellut työehtosopimukset ovat noudattaneet yleistä linjaa”, Vuorio sanoi tiedotteessa.

Vuorion mukaan työnantajapuoli on tekstikysymyksissä tullut merkittävästi vastaan työntekijäpuolen tavoitteita, muun muassa ehdottamalla laajaa työhyvinvointihanketta veturinkuljettajille työssäjaksamisen tueksi.

”RAUlle tämä ei kuitenkaan ole kelvannut, vaikka he nimenomaan ovat nostaneet työhyvinvoinnin parantamisen yhdeksi keskeiseksi tavoitteekseen”, Vuorio moitti.

Perhevapaista ongelma miesvaltaisella alalla

Palomäki kertoi STT:lle, että sovintoehdotuksesta puuttui edelleen työhyvinvointiin liittyviä asioita.

”Niissä oli pientä edistymistä, mutta jäsenistö ei kokenut, että sitä olisi ollut riittävästi.”

Lisäksi perhevapaiden soveltaminen mutkistui.

”Työnantaja laittoi kynnyskysymykseksi sen, että perhevapaauudistuksen pitää olla siellä, mutta vaati, että työntekijät maksaa sen. Eihän se meille käy. Ja kun me olemme miesvoittoinen ala, niin se on meille myös kallis”, Palomäki sanoi

Päivitetty kauttaaltaan 10.3. kello 13.07 ja kello 14.11.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut