USA:ssa vieraileva Niinistö korosti puheessaan maiden vahvistunutta suhdetta ”kriittisessä geopoliittisessa tilanteessa”

”Joulukuussa 2021, kun Venäjän presidentti vaati, ettei Nato saa laajentua itään, me Suomessa tiesimme, mitä hän halusi. Hän yritti palauttaa vaikutuspiirit. Tällä tavoin hän halusi rajoittaa myös meidän oikeuttamme valita omat liittolaisemme. Tähän emme voineet suostua”, sanoi Washingtonin osavaltion senaatille puhunut Sauli Niinistö.

Presidentti Sauli Niinistö puhui Washingtonin osavaltion senaatissa maanantai-iltana Suomen aikaa. Hän muun muassa toivoi, että vierailu edistää yhteistyötä muun muassa huipputeknologiassa ja vihreässä siirtymässä. Kuvassa vasemmalla kuvernööri Jay Inslee.

6.3. 20:47

Presidentti Sauli Niinistö aloitti maanantaina vierailunsa Yhdysvalloissa. Matka kestää perjantaihin, ja teemana ovat ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä talous- ja teknologiayhteistyö. Mukana seurueessa on yritysvaltuuskunta.

Puheessaan Washingtonin osavaltion senaatissa maanantaina illalla Suomen aikaa Niinistö korosti, kuinka jo ennestään vahva ja pitkäaikainen suhde Yhdysvaltojen ja Suomen välillä on vahvistunut nykyisessä ”kriittisessä geopoliittisessa tilanteessa”.

”Vahvistamme nyt suhteitamme muun muassa puolustuksen, kaupan, teknologian ja energiaturvallisuuden aloilla. Ja pian voimme kutsua toisiamme liittolaisiksi”, Niinistö totesi puheessaan.

Niinistö nosti puheessaan esiin Ukrainan tilanteen ja sen, että Ukrainan auttamisen on jatkuttava edelleen.

Niinistö myös lainasi presidentti Franklin D. Rooseveltiä:

”Meille suomalaisille Venäjän hyökkäys toi mukanaan oman historiamme kaikuja. Se herätti kollektiivisen muistimme. Kuvaillessaan Suomen taistelua Neuvostoliittoa vastaan talvisodassa presidentti Franklin D. Roosevelt kirjoitti: ’Suomen kansa on ylivertaisella urheudellaan ja voimakkaalla vastarinnallaan ylivoimaisia asevoimia vastaan voittanut moraalisen oikeuden elää ikuisessa rauhassa ja itsenäisyydessä maassa, jota se on niin urheasti puolustanut’”, Niinistö sanoi.

Niinistö kuvasi myös sitä, kuinka Suomi päätti hakea Naton jäsenyyttä Ruotsin kanssa, kun Venäjä hyökkäsi ”toista suvereenia naapuria vastaan”.

”Joulukuussa 2021, kun Venäjän presidentti vaati, ettei Nato saa laajentua itään, me Suomessa tiesimme, mitä hän halusi. Hän yritti palauttaa vaikutuspiirit. Tällä tavoin hän halusi rajoittaa myös meidän oikeuttamme valita omat liittolaisemme. Tähän emme voineet suostua.”

Niinistö korosti myös sitä, että Suomi ei ainoastaan maksimoi omaa turvallisuuttaan Natoon liittymällä, vaan edistää koko liittokunnan turvallisuutta. Hän myös kiitti Yhdysvaltoja tuesta, jota Suomi on saanut koko jäsenyysprosessin aikana.

Niinistö nosti esiin myös erikseen Suomen ja Washingtonin osavaltion yhteistyön. Hän ensinnäkin toivoi, että hänen vierailunsa edistää yhteistyötä muun muassa huipputeknologiassa ja vihreässä siirtymässä.

”Washingtonin osavaltio on yksi Suomen tärkeimmistä kumppaneista Yhdysvalloissa. Ensimmäiset suomalaiset yhteisöt asettuivat tänne 1800-luvun lopussa. Vuonna 1915 Kirklandin Finn Hillissä oli noin 55 suomalaisperhettä ja 29 saunaa. – – Saunojen suhdeluku oli aika lailla kohdillaan täällä Washingtonin osavaltiossa yli sata vuotta sitten”, Niinistö sanoi ja sai yleisön nauramaan.

”Mitä suurempia haasteita kohtaamme, sitä tärkeämpää on, että kohtaamme ne yhdessä. Eurooppa tarvitsee Yhdysvaltoja. Mutta Yhdysvallat tarvitsee myös Eurooppaa”, Niinistö sanoi puheensa päätteeksi.

Presidentti Sauli Niinistö nosti puheessaan osavaltion senaatissa esiin muun muassa Suomen ja Washingtonin osavaltion yhteistyön.

Tiistaina vuorossa on Kalifornia, jossa Niinistö osallistuu Palo Altossa Stanfordin yliopiston Freeman Spogli -instituutin järjestämään keskusteluun turvallisuuspolitiikasta, suurvaltakilpailusta ja uusista teknologioista. Niinistö tapaa osavaltion varakuvernöörin Eleni Kounalakisin, jonka kanssa hän osallistuu myös pohjoismaisia kasvuyrityksiä esittelevään innovaatiotapahtumaan Bifrostiin.

Torstaina Niinistö vierailee maan toisella laidalla pääkaupunki Washingtonissa, jossa luvassa on esimerkiksi senaattoreiden tapaamisia ja keskusteluja Suomen Nato-jäsenyydestä, transatlanttisesta kumppanuudesta ja Euroopan turvallisuudesta. Ohjelmassa on lisäksi Suomen suurlähetystön järjestämä tapahtuma, jonka teemana ovat puolustusteollisuus ja murrosteknologiat.

Perjantaina presidentti käy Norfolkin sotilastukikohdassa ja tapaa Virginian osavaltion kuvernööri Glenn Youngkinin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut