Bussilakko päättyi – Porin Linjojen vuorot kulkeneet normaalisti jo tänään

Bussiliikenne palautuu kokonaan normaaliksi viimeistään maanantaina.

Bussilakko loppui, ja liikenne on palaamassa normaaliksi.

4.3. 7:25

Neuvottelutulokset linja-autoalan ja huoltokorjaamoalan työriidoissa hyväksyttiin myöhään perjantaina. Käynnissä olleet lakot päättyivät välittömästi.

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto (AKT) kertoi perjantaina hieman ennen puoltayötä, että liiton hallitus oli hyväksynyt neuvottelutuloksen linja-autonkuljettajien ja huoltokorjaamojen työehtosopimuksista. Myös Autoliikenteen Työnantajaliitto (ALT) hyväksyi sopimukset.

Lakot bussiliikenteessä ja huoltokorjaamoissa loppuivat välittömästi, mutta töihin palataan AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan viimeistään maanantaina. Lakot ehtivät kestää kolme päivää.

Työehtosopimusten sovittelua jatkettiin perjantaina aamukymmenestä lähtien sovittelija Jukka Ahtelan johdolla. Osapuolet pääsivät päivän aikana ensin neuvottelutulokseen huoltokorjaamojen osalta ja myöhemmin illalla myös linja-autohenkilökunnan osalta.

"Olemme AKT:ssä tyytyväisiä sekä solmittuihin työehtosopimuksiin että työtaisteluiden päättymiseen”, Kokko sanoi liiton tiedotteessa.

"Kaikkiin tavoitteisiin ei tällä kertaa päästy, mutta sopimuksen syntyminen vaatii yleensä kompromissien tekemistä. Kokonaisuuteen voi olla ainakin osittain tyytyväinen.”

Porin Linjoilta kerrottiin perjantaina, että he ovat valmiudessa liikennöimään välittömästi, jos lakko päättyy.

”Liikenne toimii normaalisti heti lauantaiaamuna. Jos jotkut yksittäiset vuorot eivät kulje, tiedotamme tästä verkkosivuillamme”, kertoi Porin Linjat Oy:n toimitusjohtaja Jarno Valtanen.

Lauantaina Valtanen vahvisti Satakunnan Kansalle, että kaikki Porin Linjojen vuorot ovat kulkeneet aamusta alkaen normaalisti.

”Tämä saatiin hyvin järjesteltyä. Maanantaina myös koulukuljetuksissa palataan normaaleihin aikatauluihin.”

Neuvotteluja työ- ja lepoajoista

Aiemmin perjantaina Kokko sanoi tiedotteessa, että linja-autoalan sovittelun keskiössä ovat olleet työ- ja lepoajat.

"Neuvotteluja käydään työhönsidonnaisuusajasta ja työpäivän pituudesta eli maksimiajasta”, Kokko sanoi.

Työaikoihin saatiinkin AKT:n mukaan paikallisen sopimisen malli työhönsidonnaisuusajan merkittävälle lyhentämiselle.

"Nykyisellään tämä tarkoittaa linja-autonkuljettajalla 11,5 tunnin pituista päivää työpäivän alkamisesta sen päättymiseen”, neuvottelutuloksen hyväksymisen jälkeen julkaistussa tiedotteessa kerrottiin.

Sopimukset pitävät sisällään myös muun muassa kuuden prosentin palkankorotukset, arkipyhäkirjauksen, rinnakkaissopimusten kiellon sekä sosiaalitilatyöryhmän. Kaikki määräykset eivät AKT:n mukaan koske molempia työehtosopimuksia.

Töihin mahdollisimman pian

AKT hylkäsi viime tiistaina sovittelija Jukka Ahtelan antaman sovintoehdotuksen. Työnantajapuoli olisi hyväksynyt ehdotuksen.

Lakot huoltokorjaamo- ja linja-autoalalla alkoivat keskiviikkona. Jos yhteisymmärrykseen ei olisi päästy, huoltokorjaamoalan lakko olisi päättynyt ensi viikon keskiviikkona ja bussilakko ensi viikon perjantaina.

AKT oli antanut varoitukset myös kahdesta uudesta maaliskuulle kaavaillusta lakkojaksosta.

AKT:n mukaan töihin palataan sovun synnyttyä mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään maanantaina alkavaan ensimmäiseen vuoroon. Linja-autoliikenteen voi odottaa palaavan täysin normaaliksi siis vasta maanantaina.

Uutista päivitetty 4.3. kello 18.30: lisätty Valtasen kommentit lauantaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut