Rautatiealan sovintoesitys on hyväksytty – yksi lakko peruuntuu

Rautatiealan yhden työriidan osapuolet antoivat keskiviikkona vastauksensa sovintoehdotukseen.

Raideliikennettä uhkaavat ensi viikolla RAU:n ja JHL:n lakot, jos sovintoja ei synny sitä ennen. Kuvassa junia Helsingin päärautatieasemalla.

2.3. 9:23

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palvelualojen työnantajat Palta vastasivat tänään aamuyhdeksältä valtakunnansovittelijan antamaan sovintoehdotukseen rautatiealan työriitaan.

Sopimusosapuolet hyväksyivät rautatiealan työehtosopimusta koskevan valtakunnansovittelijan eilen antaman sovintoehdotuksen.

6. maaliskuuta alkavaksi ilmoitettu lakko peruuntuu JHL:n osalta.

JHL:n ja Paltan välinen sovintoehdotus annettiin eilen. Keskiviikkona soviteltiin rautatiealalla myös Rautatiealan Unionin (RAU) ja Paltan työriitaa.

Raideammattilaiset JHL:n neuvottelupäällikkö Teppo Järnstedt kuvaili sovinnon saavuttamisen jälkeen torstaiaamuna tulosta ”siedettäväksi.”

”Hyvänä asiana voi pitää, että nyt palkkaliitteessä 4 olevien raitiovaunukuljettajien, metrojunakuljettajien ja kaupunkiraideliikennekuljettajien palkkaukseen liittyvät vinoutumat on saatu korjattua järjestelyerällä, joka on 207 euroa ohjekuukausipalkkoihin sopimuskauden aikana”, sanoi Järnstedt.

Palkkoja korotetaan kahden vuoden aikana yhteensä 6 prosenttia.

JHL:n lakko olisi koskenut esimerkiksi henkilöliikenteen ja lähiliikenteen ratapihatoimintoja, kunnossapitoa, ratojen rakentamista ja kunnossapitoa, metro­liikennettä Helsingissä sekä raitioliikennettä Helsingissä ja Tampereella.

Raideliikennettä uhkasi ensi viikolla RAU:n ja JHL:n lakot, jos sovintoja ei olisi syntynyt sitä ennen. Maanantaina olisi alkanut viiden päivän lakko, ja toinen lakko olisi ollut tiedossa 13.–17. maaliskuuta.

Jos lakot toteutuvat 6. päivästä alkaen, käytännössä koko junaliikenne pysähtyy. VR joutuisi perumaan kaikki kauko- ja lähijunat, ja myös tavaraliikenteen junat peruttaisiin yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut