Eduskunta hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden – Näin kansan­edustajat äänestivät

Eduskunnan hyväksynnän jälkeen jäsenyyden hyväksyminen kulkee hallituksen kautta presidentin tehtäväksi.

Eduskunta äänesti Suomen Nato-jäsenyydestä äänin 184–7. Tyhjää äänesti yksi kansanedustaja ja poissa oli seitsemän kansanedustajaa.

1.3. 15:12

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona Suomen Nato-jäsenyydestä tehdyn lakiesityksen äänin 184–7. Tyhjää äänesti 1 kansanedustaja ja poissa oli 7 kansanedustajaa.

Natoon liittymistä vastustivat Veronika Honkasalo (vas), Katja Hänninen (vas), Anna Kontula (vas), Markus Mustajärvi (vas), Matti Semi (vas), Johannes Yrttiaho (vas) ja Ano Turtiainen (vkk). Tyhjää äänesti Mika Niikko (ps).

Natoon liittymisestä äänestettiin eduskunnassa ensimmäisen kerran viime toukokuussa, jolloin jäsenyyttä vastusti kahdeksan kansanedustajaa ja kannatti 188. Tuolloin poissa oli kolme kansanedustajaa.

Lukujen muutosta selittävät erot poissaoloissa ja Niikko, joka vielä toukokuussa äänesti Natoon liittymistä vastaan.

Asiasta annetusta lakiesityksestä keskusteltiin täysistunnossa tiistaina.

Nato-jäsenyyden hylkäämistä esitti tiistaina Markus Mustajärvi, ja sitä kannatti Johannes Yrttiaho.

Mustajärvi perusteli näkemystään sillä, että Suomi ei ole asettamassa minkäänlaisia ennakkoehtoja tai varaumia Nato-jäsenyydelle, esimerkiksi ydinaseiden sijoittamisesta Suomeen. Samaa huolta ydinaseista esitti Yrttiaho.

”Pidän Nato-jäsenyyden suurimpana ongelmana juuri sitä, että Suomi hyväksyy Naton ydinasepolitiikan ja luopuu samalla tosiasiallisesti ydinaseettomuudestaan”, Yrttiaho sanoi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi eduskunnassa, että päätöksellä Nato-laista ei ei muuteta Suomen kantaa, linjaa eikä lainsäädäntöä liittyen ydinaseisiin. Samaa korosti puheenvuorossaan puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk).

”Mitä tulee ydinaseisiin, olen jo aiemminkin todennut, että emme ole niitä Suomeen hamuamassa, eikä niitä kyllä ole kukaan meille tänne tyrkyttämässäkään. Nato-jäsenyys on Suomelle puolustuksellinen ratkaisu”, Kaikkonen sanoi.

Eduskunnan hyväksynnän jälkeen jäsenyyden hyväksyminen kulkee hallituksen kautta presidentin tehtäväksi. Presidentti Sauli Niinistö on sanonut aikovansa vahvistaa kansallisen Nato-lainsäädännön heti, kun eduskunta on sen hyväksynyt.

Suomesta ei voi tulla Naton täysjäsentä ennen kuin kaikki liittouman nykyjäsenet ovat ratifioineet sen hakemuksen. Kaikki muut maat paitsi Turkki ja Unkari hyväksyivät jäsenyyden viime vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut