Tiikeri­emo etsiskelee nyt kuollutta pentuaan Korkea­saaressa

Amurintiikerinpentu Oboi lopetettiin sunnuntaina, mutta Sibiri-emo etsii sitä yhä.

Amurintiikeriemo Sibiri kuvattuna pentujensa Oboin, Odeyan ja Ohanan kanssa marraskuussa.

28.2. 13:46

Helsinki

Tiikerinpentu Oboi lopetettiin sunnuntaina, ja nyt Sibiri-emo etsii sitä Korkeasaaren aitauksesta turhaan. Pentu oli alle vuoden ikäinen.

Emo aisti jo aiemmin, ettei pennulla ole kaikki kunnossa, kertoo Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa.

Amurintiikeri Sibiri hoiti Oboita erityisellä tarkkuudella siihen asti, kun pentu vietiin tutkimuksiin. Viikin yliopistolliseen eläinsairaalaan viety pentu ei enää palannut Korkeasaareen, sillä se lopetettiin eläinlääkärien todettua laajalle levinneen vatsakalvontulehduksen.

”Kyllähän emo reagoi siihen, että yksi pennuista on poissa”, Sainmaa kuvailee Sibirin vointia.

Emo kiertelee tiikerien aitauksessa etsimässä pentuaan ja ääntelee erityisellä kutsuäänellä, joka eroaa muista tiikerin pitämistä äänistä.

Koska Oboi lopetettiin eläinsairaalassa, ei emo nähnyt kuollutta pentuaan. Sosiaalisessa mediassa on jo ehditty pohtia sitä, auttaisiko emon epätietoisuuteen se, että tämä näkisi kuolleen pentunsa omin silmin.

Eläinlääkäri Sainmaan mukaan Sibiri oli kuitenkin tiesi jo Oboin olevan sairas, eikä tämän vuoksi kuolleen pennun näkeminen vaikuttaisi asiaan.

Emon suruaika on kestänyt jo pari päivää, mutta sitä, kuinka kauan emo pentuaan suree, ei voi eläinlääkärikää tietää. Ihmiset kun ovat tutkitustikin huonoja tulkitsemaan eläinten tunteita, Sainmaa sanoo.

”Eläimen suru tai kaipaaminen ei ole sellaista, mitä ihminen pystyy kauhean hyvin arvioimaan.”

Viime vuoden lopulla syntyneistä kolmesta pennusta elossa ovat vielä naaraat Odeya ja Ohana. Oboin menetyksestä huolimatta Sibiri-emo on hoitanut kahta muuta pentuaan hyvin, Sainmaa kertoo.

Alla oleva video näyttää, millaiset olivat tiikeriperheen tunnelmat pesäluolassa pian pentujen syntymän jälkeen vuonna 2022.

Oboi sai vatsakalvontulehduksen ruoan mukana syömästään luunpalasta.

Korkeasaaressa tiikereille syötetään kokonaisia ruhoja, esimerkiksi kolareissa kuolleita peuroja ja riistaa. Ruhojen syöminen on tiikereille luonnollista, ja niiden elimistö on tottunut käsittelemään luunpaloja.

Oboi päätyi kuitenkin syömään niin ison ja terävän palan kylkiluuta, että se puhkoi reikiä eläimen suolistoon.

Aluksi eläinlääkärit pelkäsivät kohonneen tulehdusarvon ja korkean kuumeen perusteella jotain tarttuvaa tautia, joka olisi voinut aiheuttaa useammankin eläimen menetyksen.

Luunpalojen aiheuttamat vaivat ovat harvinaisia, Sainmaa sanoo.

Tämä on ensimmäinen kerta yli kymmenen vuoden aikana, kun Sainmaa on nähnyt luun aiheuttavan kuoleman eläintarhatiikerille.

”Onnettomuudeksi laskettava tapahtuma”, Sainmaa summaa.

Koska tapaus on harvinainen, ei ruokintatapaa aiota Sainmaan mukaan muuttaa. Kokonaisten ruhojen syömisen edut ovat tiikereille suuremmat kuin riskit.

Pennun kuolema on suru paitsi emolle, myös Korkeasaaren henkilökunnalle ja kävijöille.

”Surettaa ja harmittaa, että tällainen on päässyt tapahtumaan.”

Amurintiikerit ovat erittäin uhanalaisia, joten Oboi-pennun menehtyminen on isku myös kannan elinvoimaisuudelle.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut