Linja-autoalan lakko alkaa ensi yönä – AKT hylkäsi sovintoehdotuksen

Lakolla voi olla merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä.

Kuvituskuva arkistosta.

28.2. 10:59 | Päivitetty 28.2. 20:24

Helsinki

Linja-autoliikenteen lakko toteutuu. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT on hylännyt sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sovintoehdotuksen. Valtakunnansovittelija Anu Sajavaara kertoi asiasta toimittajille valtakunnansovittelijan toimistolla.

AKT:n linja-autoalan lakko alkaa huomenna kello 3 aamuyöllä. Lakolla voi olla merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä.

Linja-autoalan lakko jatkuu ensi viikon perjantaihin saakka, elleivät osapuolet pääse sitä ennen sopuun.

AKT:n puheenjohtajan Ismo Kokon mukaan sovintoehdotus oli riittämätön työ- ja lepoaikoihin liittyvien kysymysten osalta.

”Niihin ei oikein ollut mitään vastauksia”, Kokko sanoi toimittajille tiistaina.

Kokon mukaan linja-autoalalla on hirvittävä kuljettajapula ja erittäin pitkät työajat sekä isot sairauspoissaolot. Niitä AKT pyrkii hänen mukaansa ensisijaisesti korjaamaan.

Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT hyväksyi sovintoehdotuksen. Liiton toimitusjohtajan Mari Vasaraisen mukaan lakko on taloudellisesti iso kolaus linja-autoalalle. Hänen mukaansa linja-autoala on yksi koronavuosista eniten kärsineistä toimialoista.

”Linja-autoyritysten nettotulokset ovat viimeiset vuodet olleet negatiivisia, eivätkä matkustajamäärät ole tähänkään mennessä palanneet koronavuosia edeltävälle tasolle,” Vasarainen sanoi toimittajille.

Valtakunnansovittelijan mukaan sovittelua pyritään jatkamaan heti kun se on mahdollista.

Paikallisliikenteeseen suurimmat vaikutukset

AKT:n bussilakko voi merkittävästi vaikeuttaa suomalaisten liikkumista julkisilla kulkuneuvoilla.

”Suurimmat vaikutukset lakoilla olisi linja-autojen paikallisliikenteeseen, etenkin suurimmissa kaupungeissa. Osa bussivuoroista voi jäädä ajamatta myös kaukoliikenteessä, mutta kaukoliikenne ei pysähdy kokonaan”, kertoi Matkahuollonmatkustaja- ja liikennöitsijäpalvelujen johtaja Anu Pekurinen STT:lle tiistaina.

Hän painotti, että asiakkaiden on syytä seurata netistä Matkahuollon aikataulupalveluita.

”Päivitämme sinne liikennöitsijöidemme antamaa tietoa. Ja viime kädessä voi tarvittaessa ottaa yhteyden oman matkan liikennöitsijään.”

Pekurinen muistutti, että vielä tiistaina ei pystytty ennakoimaan lakon kaikkia mahdollisia vaikutuksia.

”Mutta mitään aivan yllättävää ei ole tullut viime vaiheissa liikennöinnistä ilmi. Vuorojen peruuntumisien lisäksi saattaa niille syntyä viivästymisiä.”

Onnibusin hallituksen puheenjohtajan Jyrki Vainionpään mukaan etukäteen ei voi varmuudella tietää, mitkä vuorot lakon vuoksi joudutaan perumaan. Hänen mukaansa lakolla on laajat vaikutukset Onnibusin ja muiden Koiviston Auto -konsernin yhtiöiden toimintaan.

”Ennakoitavissa on, että paljon kuljettajia jää silloin töistä pois”, Vainionpää sanoi.

Tavaraliikenteen uudet lakot vältettiin

Sitä vastoin osapuolet hyväksyivät sovintoehdotuksen kuorma-autoalaa, terminaalitoimintaa sekä säiliöauto- ja öljytuotealaa koskevassa työriidassa. Näitä aloja uhanneet, keskiviikkona alkaviksi ilmoitetut lakot peruuntuivat. Työnantajaliitto ALT:n Vasaraisen mukaan sovintoehdotus oli niin sanotun yleisen linjan mukainen.

Kokon mukaan AKT on tyytyväinen kolmelle autoliikenteen alalle saatuun sopimukseen.

”Se, mennäänkö sopimustasossa yli tai alle muiden alojen sopimusten, ei ole missään vaiheessa ollut AKT:n kannalta tärkein asia. Olennaista on, että pääsemme sopimukseen, joka jäsenillemme sopii”, Kokko sanoi tiedotteessa.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan kello 20.24.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut