Linja-autoalalle haetaan vielä sopua päivää ennen ilmoitetun lakon alkua

PAU ilmoitti Postin rahtiterminaaleja koskevasta tukilakosta. Sillä tuettaisiin AKT:n työtaistelua kuorma-autoalalla.

Linja-autoalan lakko uhkaa alkaa keskiviikkona.

27.2. 21:43

Helsinki

Ammattiliitto AKT:n useille autoliikenteen aloille etsitään sopua vielä tiistaina, vain päivää ennen uusien lakkojen ilmoitettua alkamista.

Sovittelusta haetaan tiistaina neuvotteluratkaisua muun muassa linja-autoalan uusista työehdoista. Jos AKT ja Autoliikenteen Työnantajaliitto ALT eivät pääse sopuun, alkaa linja-autohenkilökunnan lakko keskiviikkona kello 3.00 aamuyöllä. Lakon on määrä jatkua ensi viikon perjantaihin asti.

Bussilakolla voisi olla merkittäviä vaikutuksia erityisesti kaupunkien paikallisliikenteessä.

Varhain keskiviikkona ovat alkamassa myös kuorma-autoalan, huoltokorjaamoiden, säiliöautoalan, öljytuotealan ja terminaalitoiminta-alan lakot. Näillä aloilla AKT:n lakot kestäisivät seitsemän vuorokautta. Sovittelusta haetaan vielä tiistaina sopua myös näiden alojen työriitoihin.

Ahtausalan sovittelu jatkuu

Ahtausalan osalta sovittelu jatkuu keskiviikkona iltapäivällä. Ahtaajia edustavan AKT:n lakko satamissa on jatkunut jo melkein kaksi viikkoa. Lakolle ei ole ilmoitettu takarajaa, joten se jatkuu toistaiseksi. Ahtaajien lakko vaikuttaa merkittävästi Suomen ulkomaankauppaan.

Edellisen kerran ahtaajien työriitaa soviteltiin sunnuntaina. Valtakunnansovittelijan toimisto ilmoitti myöhään sunnuntai-iltana, että edellytyksiä sovintoehdotuksen antamiselle ei vielä ollut.

AKT on sanonut tavoittelevansa aloilleen neuvotteluratkaisuja, joilla reaalipalkka ei pienene, vaan ostovoima säilyy.

Tukilakko rahtiterminaaleissa

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU antoi maanantaina varoituksen tukilakosta, joka kohdistuisi rahdin käsittelyyn Postin rahtiterminaaleissa. Tukilakolla tuettaisiin AKT:n työtaistelua kuorma-autoalalla.

Tukilakko alkaisi keskiviikkona ja kestäisi seitsemän vuorokautta. Sen aikana ei käsiteltäisi rahtia 23:ssa rahtiterminaalissa eri puolilla Suomea.

Tukilakon ulkopuolelle rajattaisiin muun muassa turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt, vaalilähetykset ja Ukrainan avustamiseen tarkoitetut kuljetukset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut