Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme kappaletta Leopard 2 -raivauspanssarivaunuja. Vaunujen ohella Suomi tarjoaa niiden käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta.
”Nämä ovat etulinjan vehkeitä, näillä raivataan ura varsinaisille taistelupanssarivaunuille. Taistelukentällä täytyy päästä miinoitteiden ohi”, puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kertoi tiedotustilaisuudessa.
Raivauspanssarivaunuissa ei ole Savolan mukaan tykkiä, mutta niissä on konekivääri. Suomi ei kerro turvallisuussyistä toimituksen aikataulua. Savolan mukaan AKT ei estä Ukrainaan meneviä lähetyksiä.
Suomelle jää luovutuksen jälkeen kolme raivauspanssarivaunua. Ukrainaan menevät vaunut on tarkoitus korvata, aikataulu ei ole vielä tiedossa.
Suomen tarjoamaa panssarivaunuihin liittyvää koulutusta voidaan järjestää esimerkiksi Puolassa.
Vaunut sisältyvät uuteen aseapupakettiin, jonka lahjoittamisesta päätettiin tänään. Järjestyksessään 13. lähetys on arvoltaan yli 160 miljoonaa euroa. Se on julkisuuteen kerrotulta rahalliselta arvoltaan toiseksi suurin Suomen päättämä asetarvikelähetys Ukrainalle. Viime kuussa kerrottu 400 miljoonan euron toimitus oli arvoltaan suurin.
Viimeisimmän apupaketin myötä Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikkeiden korvattava arvo ylittää 750 miljoonaa euroa, puolustusministeriö kertoo.
Suomi on päättänyt Ukrainalle kohdistetusta aseavusta noin kerran kuussa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä maahan vuosi sitten.
Valtio on kommentoinut toimitusten sisältöä niukkasanaisesti. Julkisuuteen on kerrottu ennen kaikkea toimitusten rahallinen arvo, joka viittaa toimitettavan materiaalin korvaamisesta valtiolle aiheutuviin kustannuksiin.
Vaunuista keskusteltu ahkerasti
Ukrainan pyytämistä Leopard-vaunuista on keskusteltu Euroopassa ahkerasti alkuvuoden aikana.
Tammikuun lopulla Saksa antoi Euroopan maille luvan lähettää saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan. Itse Saksa on kertonut toimittavansa 14 tankkia, samoin Puola. Lisäksi Norja on luvannut kahdeksan, Espanja kuusi, Kanada neljä ja Portugali kolme tankkia.
Tavoitteena on ollut koota Ukrainalle kaksi pataljoonaa, mikä tarkoittaisi noin 60:tta vaunua, vaikka myös suuremmista määristä on esitetty arvioita.
Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi tammikuun lopulla, että tavoitteena on saada maan lupaamat vaunut Ukrainaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa.
Lisäksi maahan ollaan toimittamassa muita vaunuja. Yhdysvallat on luvannut toimittaa reilut 30 Abrams-tankkia. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on odottanut maansa saavan myös brittiläisiä Challenger 2 -vaunuja sekä ranskalaisvalmisteisia Leclerc-tankkeja