Suora lähetys päättyi: Ulkoasiain­valiokunta kertoi Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta mietinnöstä

Mietinnön odotettiin vastaavan muun muassa siihen, hyväksytäänkö Nato-jäsenyys Suomen eduskunnassa jo tämän vaalikauden aikana. Suora lähetys on päättynyt tässä sähkeessä, uutisointi päivittyy toisella sähkeellä.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps).

17.2. 11:51

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunta pyrkii saamaan tänään valmiiksi mietintönsä Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä. Mikäli mietintö valmistuu ajoissa, esitellään se kello 12 alkavassa tiedotustilaisuudessa, josta Satakunnan Kansa välittää Helsingin Sanomien suoran lähetyksen.

Mietinnön odotetaan vastaavan muun muassa siihen, pitäisikö Suomen Nato-jäsenyys hyväksyä eduskunnassa jo tämän vaalikauden aikana, vaikka Turkki tai Unkari eivät ehtisikään ratifioida Suomen jäsenyyttä ennen sitä.

Nato-jäsenyyden hyväksymisestä päätetään eduskunnan täysistunnossa. Sotilasliiton jäseneksi Suomi kuitenkin pääsee vasta kun myös Turkki ja Unkari ovat ratifioineet jäsenyyden.

Kuten Suomen Nato-jäsenyysprosessissa tähänkin saakka, myös ulkoasiainvaliokunnan mietinnössä on pyritty yksimielisyyteen.

Kokoomuksen, Sdp:n, keskustan ja vihreiden eduskuntaryhmät ovat viestittäneet, että niiden mielestä Suomen Nato-prosessi voidaan viimeistellä jo ennen huhtikuun eduskuntavaaleja.

Vasemmistoliitto ja Rkp puolestaan olevat sanoneet olevansa valmiita mukautumaan enemmistön kantaan. Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-ahon mukaan antanut mandaatin tavoitella konsensusta ulkoasiainvaliokunnassa ja yhtyä siihen.

Halla-aho ilmoitti viime perjantaina, että ulkoasiainvaliokunnalla on jo nyt yksimielisyys aikataulusta.

Asiaa on koordinoitu tiiviisti myös Suomen kanssa samaan aikaan Nato-jäsenyyttä hakeneen Ruotsin kanssa.

Ulkoasiainvaliokunta keskusteli viimeksi tiistaina Ruotsin ulkoasiainvaliokunnan kanssa maiden Nato-jäsenyysprosesseista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut