Ministeri Lintilä: Whatsapp-tiliä ei ollut kaapattu, mutta en lähettänyt viestiä itse

Lintilän mukaan on mahdollista, että hänen Whatsapp-tiliään ”rinnakkaiskäytettiin” jollain toisella laitteella.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä.

16.2. 13:53

STT

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) kertoo tiedotustilaisuudessa eduskunnassa, että hänen Whatsapp-tiliään ei ole kaapattu ja että asia on käyty läpi eduskunnan tietohallinnon ja ulkopuolisen tahon kanssa. Asiaa koskeva tutkinta valmistui tänään.

Lintilä oli aiemmin arvellut tilin olleen kaapattu. Tiedotustilaisuudessa hän luonnehti viitanneensa ”epätietoisuuden tilaan” väärällä termillä.

”Ehkä se oli aika vahvaakin ylireagointia tilanteeseen, jossa tiesin itse sen etten ole kyseistä viestiä lähettänyt, mutta puhelimesta oli lähtenyt sellainen viesti.”

Useat tiedotusvälineet kertoivat viime viikolla, että Lintilän nimissä oli lähetetty pilakuva, jossa pilkattiin pääministeri Sanna Marinia (sd) ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd). Viesti oli lähetetty Lintilän eduskuntanumerosta, joten eduskunnan turvallisuuspalvelu suoritti puhelimeen teknisen tutkinnan.

Mika Lintilän mukaan tutkinnassa ei ole voitu sulkea pois Whatsapp-tilin rinnakkaiskäyttöä. ”Ilmeisesti QR-koodin avulla se onnistuu verrattain helposti toisella laitteella.”

Seuraavaksi asiasta tullaan keskustelemaan Whatsappin omistavan Metan kanssa ja todennäköisesti myös poliisin kanssa. Lintilä kertoo, että rinnakkaiskäytön todentamiseen tarvitaan lokitiedot.

Eduskunnan tietoturva ei ole vaarantunut

Lintilä korostaa, ettei lähettänyt viestiä. ”Jos minä olisin lähettänyt sen viestin siihen porukkaan, niin minun olisi ollut erittäin helppo laittaa toinen viesti perään ja sanoa, että sori kaverit, nyt lähti väärään porukkaan.”

Lintilä sanoo, ettei tämä olisi ollut hänelle kynnyskysymys. ”Sitten joku varmaan kysyy, että mikset tehnyt niin, olisit päässyt paljon vähemmällä. No mitäs jos tässä olisikin ollut tietoturvakysymys?”

Lintilän mukaan siitäkin olisi voinut seurata syyllistämistä, jos hän ei olisi tuonut esiin tilillä tapahtuneita asioita ”Olen pahoillani siitä hämmennyksestä, mitä tässä matkan varrella on tullut. Toivon mukaan tämä selviää mahdollisimman nopeasti.”

Hän kertoo, että eduskunnan tietohallinto on tehnyt tutkinnan siitä näkökulmasta, onko eduskunnan tietoturva vaarantunut.

”Se ei ole vaarantunut.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut