AKT hylkäsi sovintoehdotukset, lakko alkaa muun muassa Porin ja Rauman satamissa keskiviikkona

Lakko voi rampauttaa Suomen ulkomaankaupan.

Sovittelija Leo Suomaa (vas.), Satamaoperaattorit ry:n työmarkkinajohtaja Juha Mutru (kesk.) ja AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sovittelivat lakkoa valtakunnansovittelijan toimistossa tiistaina.

14.2. 21:02 | Päivitetty 14.2. 21:08

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on hylännyt työriitoihin annetut sovintoehdotukset. Järeät lakot esimerkiksi satamissa alkavat huomenna ja voivat rampauttaa Suomen ulkomaankauppaa.

Sovittelija Leo Suomaa antoi tiistaina alkuillasta sovintoehdotukset ahtausalan sekä kuorma-autoalan, terminaalitoiminnan ja säiliöauto- ja öljytuotealan työriitoihin. Työnantajapuoli hyväksyi ehdotukset, mutta AKT ei.

Ahtausalan lakko satamissa ja terminaalialan lakko alkavat huomenna kello kuudelta aamulla.

Lakko koskee kaikkia satamia, joissa tehdään ahtaustyötä AKT:n sopimuksella. Näistä suurimmat satamat ovat Hamina-Kotka, Helsinki, Hanko, Kokkola, Naantali, Pori, Oulu, Rauma, Turku ja Uusikaupunki.

Kuorma-autoalan sekä säiliöauto- ja öljytuotealojen lakot alkavat puolestaan heti vuorokauden vaihtuessa.

Täältä löydät kaikki toimijat, joita lakko koskee.

”Sovintoesitykset olivat sekä teksteiltään että palkankorotuksiltaan riittämättömiä. Ei ihan lähelle päästy”, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko perusteli hylkäämistä.

Kokon mukaan ongelma on, että Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden työnantajien sopimus määrittää työnantajien mielestä muidenkin sopimusten kustannustason.

”Päänavaaja määrittää työnantajan mielestä tason sekä teksteihin että palkankorotuksiin. Tämä on järjestelmän valuvika, joka pitäisi pystyä korjaamaan.”

Teknologiateollisuuden sopimuksessa palkkoja korotetaan kahdessa vuodessa yhteensä noin kuusi prosenttia, minkä lisäksi työntekijät saavat prosentin suuruisen kertaerän.

Työnantajapuolen mukaan sovintoehdotukset vastasivat tätä niin sanottua yleistä linjaa, ja AKT:n olisi ollut vastuullista hyväksyä ne.

Lakot satamissa voivat työnantajapuolen mukaan iskeä merkittävästi Suomen kansantalouteen.

Autoliikenteen työnantajaliiton toimitusjohtaja Mari Vasarainen ja Kemianteollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Etu-Seppälä suomivat AKT:ta kovin sanoin.

”AKT pelaa häikäilemätöntä peliä laittamalla Suomen säppiin ja ajamalla vientiteollisuuden päin seinää. Mikään ei riitä, vaan AKT vaatii reilusti viennin päänavausten ja jopa Saksan ratkaisujen ylittäviä palkankorotuksia”, Vasarainen ja Etu-Seppälä sanovat tiedotteessa.

Sovintoehdotusten hylkäämisen yhteydessä AKT ilmoitti useista uusista työtaisteluista muun muassa linja-autoliikenteeseen, huoltokorjaamoihin, kuorma-autoalalle ja terminaalitoimintaan. Nämä työtaistelut alkaisivat maaliskuun ensimmäisenä päivänä, jos sopua ei sitä ennen synny.

Sovittelua eri AKT:n ja työnantajaliittojen kanssa pyritään jatkamaan lähipäivinä, valtakunnansovittelija tiedotti.

Päivitetty 14.2.2023 kello 21.08: Lisätty linkki AKT:n sivustoon, jolta löytyvät kaikki toimijat, joita lakko koskee.

Oikaisu kuvatekstiin klo 20.57: Kuvassa keskellä Juha Mutru, ei Ismo Kokko, kuten kuvatekstissä aiemmin luki.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut