Joku yrittää myrkyttää koiria, Vappu Vansén säikähti ensin – Valkoisen jauheen jäljet johtivat salamyhkäiseen juoksukerhoon

Koiraansa ulkoiluttanut Vappu Vansén huomasi Helsingin Ullanlinnassa valkoisia jauhekasoja, joita luuli ensin rotanmyrkyksi. Jauhe vaikuttaa kuitenkin olevan juoksijoiden ripottelemaa vehnäjauhoa.

Helsingistä löytyi maanantaina valkoisia jauhekasoja, jotka olivat ilmeisesti juoksukerhon levittämää vehnäjauhoa.

14.2. 16:30

Vappu Vansén huomasi maanantaina koiralenkillään jotain hyvin erikoista.

Ensin silmään sattui Helsingissä Tehtaankadulla yksi valkoinen jauhekasa. Pian Vansén havaitsi, että kasoja oli kadun varressa säännöllisesti noin 5–10 metrin välein.

Lenkki kulki Tähtitorninmäen, Kirurgisen sairaalan ja Kasarmikadun kautta, ja outoja jauhekasoja näkyi yhä lisää.

”Nopeasti tajusin, ettei tämä voi olla sattumaa. Jauhetta oli heitetty ehkä kourallisia kerrallaan ja melko tiheästi”, Vansén arvioi.

Hän alkoi pelätä pahinta ja mieleen tuli, yrittääkö joku myrkyttää koiria tahallaan, sillä jauhe näytti erehdyttävästi rotanmyrkyltä.

Kotiin päästyään Vansén varoitti tuttua koiranomistajaa sekä laittoi Helsingin kaupungille tiedustelun asiasta. Lisäksi hän teki havainnoistaan päivityksen Facebookin Puskaradio Helsinki -ryhmään.

Siellä useampi kommentoija arveli, ettei kyse ole rotanmyrkystä vaan juoksijoiden levittämästä vaarattomasta vehnäjauhosta.

Eräs kommentoija linkkasi helsinkiläisen juoksukerhon sivulle, jonka mukaan kerholla on tapana tehdä yhteislenkki joka maanantai ja merkitä lenkkipolku suunnistushengessä esimerkiksi vehnäjauholla tai punajuurimehulla.

Juoksukerhon Facebook-sivuilta selviää, että maanantaina lenkki alkoi Iso Roobertinkadulta eli melko läheltä Vansénin kulkemaa reittiä.

Hän arvelee valkoisen jauheen ilmestyneen kadunvarsiin kello neljän ja viiden välillä, sillä päivällä sitä ei vielä näkynyt. Juoksukerhon Facebook-tapahtuman mukaan lenkki alkoi maanantaina kello 17.30 eli hieman tämän jälkeen.

Toimitus ei tavoittanut kerhon edustajaa vahvistamaan, ovatko he levittäneet Vansénin havaitsemat jauhot.

Juoksukerhon toiminta vaikuttaa muutenkin hieman salamyhkäiseltä: kerhon edustajille ei löydy suoria yhteystietoja ja jäsenet esiintyvät netissä usein englanninkielisin salanimin.

Esimerkiksi maanantaina polun merkitsi aliaksella Left Behind esiintyvä henkilö, ja ensi viikon maanantaina Lauttasaaressa kulkevasta juoksureitistä vastaa nimimerkki Cold Balls.

Kyse on kerhon mukaan kansainvälisestikin tunnetusta hashing-harrastuksesta, jossa tarkoitus on yhdistää juoksua, suunnistusta, oluen juontia ja yhteisöllisyyttä.

Helsinkiläinen hashing-kerho on sivujensa mukaan toiminut vuodesta 1977 lähtien ja tehnyt pääkaupunkiseudulla yli 2 300 juoksua. Arkistojuttujen mukaan kerhon levittämä jauho on hämmentänyt Helsingissä aiemminkin.

Vappu Vansén on asunut Ullanlinnassa pari vuotta eikä ole koskaan törmännyt vastaavaan tai kuullut kyseisestä juoksukerhosta. Hän ei myöskään muista nähneensä maanantaina isompaa juoksuporukkaa.

Vansén ei halua arvostella ryhmän toimintaa mutta pohtii, voisiko reitit merkitä jotenkin muuten kuin rottiakin houkuttelevalla vehnäjauholla.

”Ehkä he eivät myöskään ole ajatelleet, miltä tämä näyttää ihmisten silmin, jotka eivät tiedä ollenkaan, mistä on kyse.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut