Vanhanen: Kansanedustajan tulisi kuulua vain yhteen valiokuntaan

Väistyvä puhemies on rohkaissut siihen, että asiasta käytäisiin neuvottelu heti ensi vaalikauden alussa ennen paikkojen jakoa.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen.

14.2. 13:42

Helsinki

Kansanedustajien tulisi lähtökohtaisesti toimia jäsenenä vain yhdessä eduskunnan valiokunnassa, ehdottaa puhemies Matti Vanhanen (kesk.).

Hän perustelee ajatusta sillä, että uudistus antaisi edustajille mahdollisuuden paneutua yhden alan erikoiskysymyksiin.

Useimmissa eduskunnan valiokunnissa on 17 jäsentä. Vanhanen laskisi määrän kolmeentoista varsinaisissa lakia säätävissä valiokunnissa.

Vanhasen mukaan nykyinen järjestely rajaa eduskunnan työssä keskeisessä roolissa olevien valiokuntien mahdollisia kokoontumisaikoja sekä vaikuttaa myös kansanedustajien työn mielekkyyteen.

”Erilaisissa kyselyissä ajankäytön ongelmat ovat nousseet voimakkaasti esille, ja mitä voimakkaammin kohti vaalikauden loppua tullaan, yhä useampi edustaja kokee kahvilakeskusteluissa, että valiokuntaurakka on nykyjärjestelyssä liian raskas.”

Ryhmiä rohkaistu keskusteluun

Vanhanen ei esitä ajatusta ensimmäistä kertaa. Hän nosti asian esille myös ennen edellisiä eduskuntavaaleja neljä vuotta sitten.

Vanhanen sanoo, että uudistus oli eduskunnassa esillä vaalikauden alussa, mutta siitä ei löytynyt eduskuntaryhmien kesken yhteisymmärrystä. Hän toivoo, että huhtikuun vaaleissa valittava uusi eduskunta keskustelisi asiasta pian valintansa jälkeen.

”Muutos on aina helpompi tehdä kauden alussa, kun valiokuntapaikkoja ei ole jaettu.”

Tämän kauden alussa ajatus keräsi Vanhasen mukaan kannatusta eduskuntaryhmien piireissä, muttei ollut silti toteuttavissa. Päätöksen ei tarvitsisi Vanhasen mukaan olla yksimielinen, mutta sille haettaisiin laajaa enemmistöä.

Väistyvä puhemies arvelee, että yhden valiokunnan asioihin keskittyminen voisi kerätä suosiota ainakin monelta kokeneelta edustajalta. Itse Vanhanen ei olisi päätöstä tekemässä, sillä hän ei hae jatkokautta kevään vaaleissa.

”Luulen, että sille löytyy kannatusta, mutten ole itse siinä eduskunnassa, joten en lähde ennakoimaan. Kulloinenkin eduskunta tekee, kuten parhaaksi näkee.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut