Pori häntäpäässä suurimpien kaupunkien joukossa – Katuturvallisuus romahti yhtäkkiä ympäri Suomen: Katso listasta kotikuntasi tilanne

Poliisin mukaan katuturvallisuus heikkeni viime vuonna kymmenen vuoden takaiselle tasolle.

Poliisin katuturvallisuusindeksin mukaan kahdestakymmenestä suurimmasta kaupungista turvallisinta oli viime vuonna Salossa ja turvattominta Vantaalla.

9.2. 11:30

Suomen kaduilla ja muilla julkisilla paikoilla oli viime vuonna aiempaa turvattomampaa. Katuturvallisuustilanne heikkeni poliisin tilastojen mukaan laajasti ympäri Suomen.

”Tilanne näyttää huonommalta kuin koronavuosina ja sitä edeltävinä vuosina. Muutos on melko suuri”, sanoo Poliisihallituksen poliisitarkastaja Marko Savolainen.

Poliisi seuraa julkisten paikkojen turvallisuustilanteen kehitystä katuturvallisuusindeksin perusteella. Indeksiluvussa huomioidaan muun muassa ryöstöt, pahoinpitelyt, rattijuopumukset ja vahingonteot, joita tehdään tyypillisesti julkisilla paikoilla.

Valtakunnallinen katuturvallisuusindeksi pysytteli vuodet 2014–2021 suhteellisen samalla tasolla, mutta viime vuonna se huononi näihin vuosiin verrattuna.

Oli odotettavaa, että katuturvallisuustilanne voi jossain määrin heikentyä pandemiavuosien jälkeen, kun ihmiset liikkuvat taas enemmän ulkona, ravintolat ovat voineet pitää ovensa normaalisti auki ja tapahtumien rajoitukset on purettu.

Yllättävämpänä voi pitää sitä, että tilanne muuttui viime vuonna myös useita pandemiaa edeltäviä vuosia huonommaksi.

Katuturvallisuuden heikentymistä selittää poliisitarkastaja Marko Savolaisen mukaan erityisesti se, että ryöstöt ja pahoinpitelyt lisääntyivät viime vuonna.

Hän muistuttaa, että joissakin isoissa kaupungeissa esiintyi viime vuonna katuryöstöilmiöitä. Ne eivät kuitenkaan selittäne katuturvallisuuden laskua läheskään kokonaan, sillä turvallisuustilanne heikkeni kaikkien poliisilaitosten alueella.

Marko Savolainen vuonna 2016.

”Tilanne kertoo siitä, että joillakin ihmisillä menee henkisesti huonommin kuin ennen”, hän sanoo.

Savolainen pohtii, voiko taustalla vaikuttaa koronavuosien ja nykyisen maailmantilanteen aiheuttama ahdistus.

”Sota Ukrainassa, ilmastonmuutos ja vaikea taloustilanne”, Savolainen luettelee mahdollisia tämänhetkisiä ahdistuksen aiheuttajia.

”Ehkä yleinen mieliala on jotenkin ahdistunut. Se voi purkautua rikoksina.”

Joissakin yksittäisissä kaupungeissa ja kunnissa katuturvallisuus romahti viime vuonna vielä selvemmin kuin valtakunnallisesti.

Espoossa ja Vantaalla katuturvallisuustilanne oli indeksin mukaan viime vuonna huonompi kuin minään muuna vuonna 2010- ja 2020-luvuilla.

Myös Helsingissä tilanne heikkeni muutamaan edelliseen vuoteen verrattuna, mutta muutos ei ollut yhtä merkittävä kuin naapurikaupungeissa.

Vaikka katuturvallisuus on yleisesti ottaen heikentynyt, joissakin kunnissa kuten Tampereella ja Lahdessa katuturvallisuus parani viime vuonna hieman.

Kahdestakymmenestä suurimmasta kunnasta paras turvallisuustilanne oli poliisin indeksin mukaan Salossa, Hämeenlinnassa ja Joensuussa.

Huonoin tilanne oli puolestaan Vantaalla, Helsingissä ja Turussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut