MTV: Mika Aaltolan kommentit Turkista ja Natosta menevät Ulko­poliittisen instituutin neuvottelu­kunnan käsittelyyn

”Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan”.

Mika Aaltola

8.2. 21:19

Ulkopoliittisen instituutti Upin neuvottelukunta ottaa seuraavassa kokouksessaan käsittelyynsä instituutin johtajan Mika Aaltolan tviitit Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien erottamisesta toisistaan. Asiasta kertoo MTV:n haastattelussa neuvottelukunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Saara-Sofia Sirén (kok).

”Ulkopoliittisen instituutin tehtävä on tuottaa tutkittua tietoa päättäjille. Ei ole tarkoitus, että instituutin johto ja tutkijat itse yrittävät vaikuttaa Suomen ulkopolitiikkaan”, Sirén totesi MTV Uutisille.

Turkissa äskettäin vieraillut Aaltola tviittasi, että Suomen pitäisi viestiä kykyään erottaa Suomen ja Ruotsin hakemukset. Hän avasi ajatuksiaan myös Ilta-Sanomissa.

Aaltolan mukaan hän ja matkalla mukana ollut tutkija Henri Vanhanen kävivät keskusteluja, joiden perusteella Suomi nähdään Turkissa Nato-kelpoisena, mutta Ruotsin ei katsota täyttävän kaikkia vaateita.

Sirénin mukaan Turkin-matkan ajankohta on erityisen herkkä, koska Suomen Nato-jäsenyys on kriittisessä vaiheessa. Keskustelua Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydestä seurataan tarkasti muissa maissa, hän huomauttaa.

UPIn työ on Sirénin mukaan tärkeää ja tukee päätöksentekoa.

”Samalla täytyy muistaa, että Suomen perustuslaissa määritellään, että tasavallan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Ulkopoliittinen instituutti toimii eduskunnan alla”, Sirén muistutti.

Upin neuvottelukunnan tehtävä on seurata instituutin toimintaa, pitää yhteyksiä viiteryhmiin ja seurata instituutin toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut