Keppi­hevosleikeissä keppi porautui 10-vuotiaan vatsaan – ”Huonolla tuurilla jalka osui siihen”

10-vuotias lapsi vietiin sairaalaan tapaturmaisten keppihevosleikkien seurauksena.

Kuten useimmissa liikunnallisissa leikeissä, myös keppihevostelussa on loukkaantumisen riski.

7.2. 11:05 | Päivitetty 7.2. 12:34

Mia Batalla sai 10-vuotiaalta tyttäreltään viime viikolla puhelun, joka laukaisi välittömän šokkitilan.

Arkisissa keppihevosleikeissä oli käynyt pahasti, ja tytär jouduttiin kiidättämään äkkiä sairaalaan.

Florencia-tytär oli ollut kaverinsa kanssa viettämässä aikaa kodin lähiympäristössä Helsingin Viikissä. Mukana oli keppihevosten lisäksi luudanpätkistä koottuja hyppyesteitä. Leikkiessään tytär laski keppihevosen hetkeksi sivuun ja hyppäsi esteen yli itse.

”Huonolla tuurilla jalka osui siihen, keppi nousi pystyyn täydellä voimalla ja lävisti sitten ulkovaatteet ja vatsan”, Batalla kertoo.

Kun tytär ensimmäisen kerran soitti, Batalla ei olisi arvannutkaan, että oli käynyt näin pahasti. Tytär ei ystävänsä kanssa ensin ollut ymmärtänyt tilanteen vakavuutta, vaan soitti ja kertoi, että vatsaan ja jalkaan sattuu.

Florencia-tytär viihtyy myös oikeiden hevosten seurassa.

Luudanvarsi oli porannut vatsaan noin 10 senttimetriä syvän aukon. Hätäpäissään tytär oli itse repinyt kepin ulos vatsasta.

Äiti ja tytär sopivat tapaamispaikan, jonne soitettiin ambulanssi. Pillit päällä saapuessaan se herätti naapuruston huomion, ja paikalle saapui ihmettelemään niin lapsia kuin aikuisiakin.

”Tuntui, että taju lähtee, kun näin sen ammottavan reiän vatsassa”, Batalla huokaa.

Sairaalassa vatsaa tutkittiin, mutta ultraäänikuvauksissa ei saatu selville, oliko isku tehnyt tuhoa suolistoon.

Luudanvarsi lävisti tyttären vatsan 10 senttimetrin syvyydeltä.

”Haava tikattiin, ja niitä tikkejä tuli aikamoinen määrä. Jouduimme vielä kotona tarkkailemaan pari päivää, ettei suoliston kanssa ilmene ongelmia.”

Onni onnettomuudessa, Batalla hengähtää. Pahemmin ei käynyt, eikä tyttärelle aiheutunut esimerkiksi sisäelinvaurioita. He pääsivät sairaalasta kotiin jo samana päivänä.

Batalla ei ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että tällainenkin tapaturma voisi olla mahdollinen. Kepparileikit ovat alakouluikäisten keskuudessa tunnetusti hyvin suosittuja. Batallan mukaan harrastajia on jo pelkästään Viikin alueen lapsissa paljon.

Loukkaantumisia lienee mahdoton ehkäistä kokonaan, mutta Batalla peräänkuuluttaa varovaisuutta. Siksi hän kirjoittikin aiheesta päivityksen Viikin ja Latokartanon alueen Facebook-ryhmään.

”On tärkeää muistuttaa lapsia katsomaan, mihin juoksee. Mutta kyllähän leikin tiimellyksessä kaikki on mahdollista, kun lapsi innostuu”, Batalla miettii.

Hänen tyttärensä säikähti tapaturmaansa kuitenkin niin perinpohjaisesti, että keppihevoset pysyvät visusti tallissa vielä jonkin aikaa.

Päivitetty 7.2.2023 kello 12.34: Täsmennetty otsikkoa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut