Muoti­suunnittelija ja hajuvesi­guru Paco Rabanne on kuollut

Paco Rabanne tuli tunnetuksi erikoisten materiaalien, kuten muovin ja metallin, käytöstä.

Paco Rabanne Pariisin-työpajallaan keväällä 1999.

3.2. 18:55

Espanjalaistaustainen muotisuunnittelija Paco Rabanne on kuollut 88-vuotiaana, kertovat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Rabanne, oikealta nimeltään Francisco Rabaneda Cuervo, syntyi Espanjassa Baskimaassa vuonna 1934. Kaksi vuotta myöhemmin maassa syttyi sisällissota, ja Rabannen isä teloitettiin. Muu perhe pakeni vuonna 1939 Ranskan Bretagneen.

Pariisissa Rabanne opiskeli arkkitehdiksi maineikkaassa École des Beaux-Arts -taidekoulussa. Opintojen rahoittamiseksi hän alkoi suunnitella somisteita ja koruja, jotka saivat huomiota muotilehdissä 1960-luvulla.

Rabanne perusti oman muotitalon, Paco Rabannen, 1960-luvun puolivälissä. Hän tuli tunnetuksi erikoisten materiaalien, kuten muovin ja metallin, käytöstä. Hänen ensimmäistä mallistoaan hän itse kuvaili ”käyttökelvottomiksi ja epätavallisista materiaaleista tehdyiksi mekoiksi”. Vaatteet oli valmistettu muovisuikaleista, jotka oli yhdistetty metallirenkailla, ja vaatteita esittelevät mallit esiintyivät paljain jaloin.

Paco Rabanne sommitteli metallisia lastoja ranskalaisnäyttelijä Corinne Marchandin mekolle vuonna 1969.

Nykyisin Rabanne-nimi yhdistyy monien mielissä kuitenkin hajuvesiin. Vuonna 1968 hän aloitti yhteistyön espanjalaisen Puigin kanssa, ja sen jälkeen myös Rabannen suunnittelemat hajuvedet levisivät maailmalla. Hänen ensimmäisensä, Calandre, on edelleen myynnissä. Rabanne oli myös yksi ensimmäisistä hajuvesisuunnittelijoista, joka laittoi hajuvetensä myyntiin verkossa.

Rabanne eläköityi muotimaailmasta vuonna 1999. Häntä ei sen jälkeen näkynyt julkisuudessa usein. Rabanne kuoli kotonaan Bretagnessa perjantaina.

Paco Rabanne muotinäytöksessä vuonna 2000.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut