Valiokunta: Nato-jäsenyys parantaa Suomen tiedustelu­viranomaisten toiminta­edellytyksiä

Tiedusteluvalvontavaliokunta antoi tänään lausuntonsa Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä.

Suomen liittyessä Naton jäseneksi Suomen sotilas- ja siviilitiedustelu kytkeytyvät osaksi liittokunnan tiedusteluyhteisöä.

26.1. 14:20

Nato-jäsenyys parantaa Suomen tiedusteluviranomaisten edellytyksiä huolehtia tehtävistään, katsoo eduskunnan tiedusteluvalvontavaliokunta.

Suomen liittyessä Naton jäseneksi Suomen sotilas- ja siviilitiedustelu kytkeytyvät osaksi liittokunnan tiedusteluyhteisöä.

Valiokunnan mukaan näyttää siltä, että voimassa olevan sääntelyn mukaan suojelupoliisi ei voi antaa henkilötietoja Naton elimille, mutta henkilötietoja voidaan antaa muiden valtioiden turvallisuus- ja tiedustelupalveluille. Valiokunnan saaman selvityksen mukaan asian selvittäminen on sisäministeriössä vireillä osana Nato-jäsenyyteen liittyvää lainsäädännön muutostarpeiden arviointia.

Tiedusteluvalvontavaliokunta antoi tänään lausuntonsa Suomen Nato-jäsenyyttä koskevasta hallituksen esityksestä. Lausunto annettiin ulkoasiainvaliokunnalle, jonka laatiman mietinnön pohjalta eduskunnan täysistunto päättää asiasta.

Kyseessä on viimeinen valiokunta, joka antoi Nato-jäsenyydestä lausunnon ulkoasiainvaliokunnalle.

Suomi haki Nato-jäsenyyttä viime keväänä.

Vaativat asiantuntijatehtävät valtionhallinnossa lisääntyvät, kun Suomi osallistuu Naton päätöksentekoon ja jäsenvaltioiden keskinäiseen yhteistyöhön.

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että Suomen Nato-jäsenyydestä seuraava yhteistyö edellyttää merkittäviä henkilöstöpanostuksia suojelupoliisilta, joka vastaa siviilitiedustelusta.

”Lisäksi on huolehdittava tiedusteluvalvontavaltuutetun toiminnon voimavarojen riittävyydestä”, sanotaan valiokunnan tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut