Pihabongaus tekee tuloaan – Lintujen tarkkailua tiedossa tammikuun viimeisenä viikonloppuna

Tarkkailuaika on yksi tunti, ja sen aikana seurataan, montako eri lintuyksilöä paikalla näkyy samaan aikaan.

Talvilintujen pihabongaustapahtumaa on järjestetty lähes kahdenkymmenen vuoden ajan.

25.1. 12:54

Kotipihan lintuja voi tarkkailla yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa BirdLifen järjestämänä pihabongausviikonloppuna 28.–29. tammikuuta. Luontotapahtumassa lintujen määrää seurataan tunnin ajan omalla pihalla tai muulla itselle mieluisalla paikalla.

Samoja yksilöitä ei pidä laskea useaan kertaan. Tunnin aikana selvitetään, kuinka monta yksilöä kutakin lintulajia näkyy samaan aikaan.

Vuotuisella valtakunnallisella tempauksellaan BirdLife haluaa innostaa ihmisiä kiinnostumaan lähiluonnosta ja sen linnustosta. Tulokset kertovat samalla, miten Suomen talvilintujen määrä on muuttunut. Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 18. kerran.

Vuonna 2022 tapahtumaan osallistui yli 25 000 bongaajaa lähes 17 500 kohteessa eri puolilla maata. Vuosien aikana lintuharrastajilta on saatu havaintoja lähes yhdeksästä miljoonasta linnusta.

Pihabongaukseen voivat osallistua kaikki, joita lintujen elämä kiinnostaa. Koulut voivat osallistua tapahtumaan jo ennen varsinaista tapahtumaviikonloppua.

Lintuhavainnot ilmoitetaan BirdLifen verkkosivun kautta tai postikortilla 3. helmikuuta mennessä. Ilmoituksessa kerrotaan myös havaintoja tehneen ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Alustavia tuloksia voi seurata tapahtuman aikana. Lopulliset tulokset BirdLife kertoo helmikuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut