Leipomon yrittäjä vangittu epäiltynä törkeistä rikoksista – Poliisi metsästää allergisia reaktioita saaneita

Enimmillään miestä odottaa jopa kymmenen vuoden vankeustuomio.

Kuvituskuvan sämpylät eivät liity törkeisiin terveyden vaarantamisiin.

20.1. 11:45

Keuruu

Keski-Suomen käräjäoikeus on vanginnut keuruulaisen leipomoalan yrittäjän todennäköisin syin epäiltynä törkeästä terveyden vaarantamisesta ja törkeästä petoksesta. Oikeus käsitteli asiaa perjantaina aamulla.

Kyseessä on mediatietojen mukaan tamperelaislähtöisen Amissa-leipomon yrittäjä.

Sisä-Suomen poliisi kertoo aloittaneensa leipomosta esitutkinnan. Tutkintaan on osallistunut poliiseja Keuruun, Jyväskylän ja Tampereen poliisiasemilta.

Tutkintaa jatketaan nyt muun muassa kuulusteluilla ja hankkimalla asiasta lausuntoja. Samalla poliisi pyytää yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat saaneet yrityksen tuotteista allergisia reaktioita.

Poliisin mukaan leipomo on perustettu ilman rakennuslupaa ja ilmoitusta toiminnan aloittamista terveysviranomaisille. Leipomon tiloissa on suoritettu useita valvontaviranomaisten tarkastuksia. Annetut korjauskehotukset eivät kuitenkaan ole auttaneet toiminnan saattamiseksi säädösten edellyttämälle tasolle.

Marraskuussa poliisille tehtiin ilmoitus rakentamisrikkomuksesta. Tammikuussa ilmoitusta laajennettiin koskemaan terveyden vaarantamista ja petollista toimintaa liiketoiminnassa.

Poliisin mukaan leipomossa epäillään valmistetun soijattomia tuotteita, vaikka käytännössä tuotteita on paistettu samoissa paistorasvoissa kuin muitakin, myös soijaa sisältäviä tuotteita. Poliisin mukaan näin voi menetellä, mutta tällöin tuotteissa kuuluisi olla merkintä asiasta. Leipomon tuotteissa merkinnät ovat olleet puutteellisia tai muuten harhaanjohtavia.

Minimirangaistus törkeästä terveyden vaarantamisesta on kaksi vuotta, maksimirangaistus 10 vuotta vankeutta.

Poliisin mukaan törkeän petoksen asianomistajina on useita valtakunnallisesti merkittäviä kauppaketjuja. Kaikkiaan epäiltyjä on poliisin mukaan tällä hetkellä neljä.

Poliisi kertoo jatkavansa esitutkintaa kuulusteluilla ja hankkimalla asiasta lausuntoja. Rikosnimikkeet ja epäiltyjen määrä tarkentuvat tutkinnan edetessä.

Tuotteet pois myynnistä

Pirkkalaan rekisteröity Amissa oy on Keuruulla toimiva leipomo, joka valmistaa valtakunnalliseen myyntiin erilaisia pakattuja leipomotuotteita, kuten liha-, omena- ja vadelmalörtsyjä ja peremetc-lihapiirakoita.

Mediassa on kerrottu leipomon toiminnan ongelmista ja puutteista laajasti aiemmin tammikuussa. Yritys on muun muassa saanut kaksi erillistä toimintakieltoa leipomotoiminnalle ja sakon aluehallintovirastolta.

Ruokavirasto ilmoitti tiistaina, että se on määrännyt kaikki leipomossa 19. joulukuuta 2022 jälkeen valmistetut tuotteet markkinoilta poistettavaksi ja hävittämään tuotteet siten, etteivät ne voi palautua elintarvikeketjuun.

Elintarvikevalvonta on havainnut leipomon toiminnassa erilaisia puutteita. Puutteita ja epäkohtia on ollut erityisesti omavalvontajärjestelmässä, tilojen soveltuvuudessa, tilojen kunnossa ja puhtaudessa, työvälineiden, laitteiden ja siivousvälineiden puhtaudessa, käsihygieniassa, työvaatteissa, henkilökunnan perehdytyksessä ja hygieniaosaamisessa.

Päivitetty 20.1. kello 12.34: Täydennetty taustatiedoilla leipomosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut