Translain uudistus hyväksyttiin ­valio­kunnassa: keskusta ja perussuomalaiset äänestivät vastaan

Perussuomalaisten ja keskustan edustajat tekivät mietintöön vastalauseen.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

19.1. 10:33

Translain uudistus etenee. Sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö asiasta valmistui torstaina aamulla.

”Olemme äänestäneet sen sisällöstä ja hallituksen esitys voitti äänin 11–5. Siihen tehtiin yksi pykälämuutos pohjaan ja sitten lisättiin kaksi lausumaa. Toinen koskee alaikäisiä transhenkilöitä ja toinen koskee urheilua”, sanoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) toimittajille eduskunnassa.

Lohen mukaan pykälämuutos koskee sitä, että jos ollaan muuttamassa toisen tai useamman kerran sukupuolta, edellisestä muutoksesta on oltava kulunut vähintään yksi vuosi, ellei tähän ole erityisiä perusteita.

Seuraavaksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö etenee eduskunnan täysistunnon äänestykseen.

Äänestettiin vastaan

Hallituksen esitystä vastaan äänestivät kaikki sosiaali- ja terveysvaliokuntaan kuuluvat keskustan kansanedustajat eli Lohi itse, Pekka Aittakumpu ja Hanna-Leena Mattila sekä paikalla olleet kaksi perussuomalaisten kansanedustajaa Arja Juvonen ja Minna Reijonen.

Perussuomalaisten ja keskustan edustajat jättivät mietintöön vastalauseensa.

”Keskustassahan asiassa on omantunnonvapaus. Osa keskustan edustajista varmasti tukee tätä pohjaa, mutta me, jotka olemme sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniä, näimme, että tämä esitys ei noudata hallitusohjelman kirjausta, jossa vaaditaan pysyvää kokemusta kuulua toiseen sukupuoleen”, Lohi sanoo.

Lohen mukaan sukupuolen korjaamiselle pitäisi lisäksi olla perusteltu syy, ja hänestä hallituksen esityksessä tätä ei vaadita.

Kommentoitu heti

Useat sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet ovat kommentoineet asiaa viestipalvelu Twitterissä. Vihreiden kansanedustajan Sofia Virran mukaan pykälämuutoksessa on kyse ”taipumisesta”.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma ja vihreiden kansanedustaja Noora Koponen kertovat viestipalvelu Twitterissä, että translaki etenee.

”Itsemääräämisoikeus vahvistuu ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimus sukupuolen korjaamisen yhteydessä poistuu”, Koponen kirjoittaa muun muassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut