VR hankkii lisää yöjunavaunuja Škoda Transtechilta – tältä ne näyttävät

Yöjunamatkustuksen suosio kasvanut liki viidenneksen viime vuosina.

Havainnekuvassa näyttää, miltä VR:n uudenlainen ja aiempaa tilavampi perhehytti näyttää. Hytissä on parivuode.

18.1. 13:17

STT

VR hankkii Škoda Transtechilta yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua vastatakseen yöjunamatkustuksen kasvaneeseen kysyntään. Uusi kalusto on määrä saada käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Hankinnan hinta on noin 50 miljoonaa euroa.

Uudet vaunut tulevat liikenteeseen yöjunareiteille eli Helsingistä, Turusta ja Tampereelta Ouluun, Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Kolariin. VR:llä on nykyisin yöjunakalustossaan 80 makuuvaunua ja 33 autovaunua.

VR:n tavoite on kasvattaa yöjunien suosiota entisestään. Vaunukauppaan sisältyy optiot tilata 30 makuuvaunua ja 30 autovaunua lisää. Niiden avulla voidaan laajentaa yöjunaliikennettä ja korvata vanhoja sinisiä makuuvaunuja, joiden käyttöikä päättyy 2030-luvun alkupuolella.

Tältä näyttävät uudet yhden hengen hytit.

”Yöjunamatkustuksen suosio on vuoteen 2018 verrattuna kasvanut ilahduttavasti 17 prosenttia. Tällä uudella kalustolla haluamme vastata asiakkaiden toiveisiin ja kehittää matkustuskokemusta entisestään”, sanoo VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula tiedotteessa.

Makuu- ja autovaunut rakennetaan Škoda Transtechin tehtaalla Kajaanin Otanmäessä. Yhtiön toimitusjohtajan Juha Vierroksen mukaan tilaus on tärkeä, sillä se vahvistaa tehtaan tilauskantaa ja vientimahdollisuuksia. ”Viihtyisä makuuvaunukonsepti antaa meille eväitä Euroopan markkinoille, sillä Euroopassa eletään yöjunamatkustamisen uutta nousua.”

Uusissa makuuvaunuissa on hyttejä kahdessa kerroksessa. Kaikissa hyteissä on oma vessa ja yläkerran hyteissä myös oma suihku.

Yöjunista tuttu pöllö näkyy myös uusissa makuuvaunuissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut