Piiritystilanteen epäilty kertoi elämän­tapojensa muutoksesta vain kuukausia sitten – taparikollinen ollut käräjillä aiemmin myös Satakunnassa

45-vuotiasta miestä epäillään lukuisista rikoksista Juupajoen viikonlopun piiritystilanteen takia.

Juupajoen piiritystilanteen aiheutti 45-vuotias paikkakuntalainen mies. Hän oli syytettynä muun muassa poliisiauton ryöstämisestä Pirkanmaan käräjäoikeudessa vuonna 2017.

16.1. 18:41

Sunnuntaisen Juupajoen piiritystilanteen aiheutti paikkakuntalainen 45-vuotias mies, joka on ollut tuttu näky eri oikeustaloilla syytettynä jo neljän vuosikymmenen ajalta.

Mies on parhaillaan vankilatuomiota seuranneessa ehdonalaisessa vapaudessa, jonka koeajan olisi määrä päättyä tämän vuoden lokakuussa. Mies on syyllistynyt aiemmin koeajan aikana rikoksiin.

Mies on ollut syytettynä kymmenistä rikoksista 1990-luvulta lähtien ainakin Pirkanmaan, Satakunnan ja Pohjanmaan käräjäoikeuksissa. Tuoreimmat syytteet on nostettu viime ja toissa vuonna.

Mies on tuomittu muun muassa väkivalta-, omaisuus- ja huumausainerikoksista. Miehelle on määrätty myös lähestymiskielto useita henkilöitä kohtaan viime vuonna.

Erään tuoreen oikeusasian yhteydessä mies kuvaili viime vuoden loppupuolella, että hänen elämäntilanteensa on muuttunut radikaalisti aiempaan verrattuna. Hän kertoi tuolloin lopettaneensa päihteidenkäytön ja käyneensä koko vuoden ajan tapaamassa päihdetyöntekijää.

Lisäksi hän kertoi oikeudessa uudesta puolisostaan ja työkokeilusta. Hän on mennyt sosiaalisen median tilinsä perusteella viime vuoden lopussa uusiin naimisiin.

Hän vetosi elämäntapojensa muutokseen toisessakin oikeusasiassa viime vuonna.

Poliisi ei kommentoi sitä, oliko mies päihtynyt piiritystilanteen aikaan sunnuntaina.

Poliisi kertoi maanantaiaamuna, että miestä epäillään Juupajoen sunnuntaisen piiritystilanteen perusteella muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, ampuma-aserikoksesta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta.

Päivän aikana rikosepäilyt tarkentuivat. Miehen epäillään syyllistyneen aiemmin mainittujen rikosten lisäksi vapaudenriistoon, laittomaan uhkaukseen ja huumausainerikokseen.

Tapahtumat Juupajoella käynnistyivät sunnuntaiaamuna kello 6.15, kun poliisi sai kotihälytystehtävän yksityisasuntoon Kopsamontiellä. Tilanne kehittyi tämän jälkeen piiritykseksi, joka päättyi miehen kiinniottoon iltapäivällä.

Mies tuli neuvottelujen jälkeen itse ulos talosta.

Miestä kuulusteltiin maanantaina. Poliisi jatkaa edelleen todistajien kuulusteluja eikä ota kantaa vielä, esitetäänkö miestä vangittavaksi myöhemmin tällä viikolla.

Mies aiheutti Helsingin Sanomien tietojen mukaan poliisioperaation myös vuoden 2021 lokakuussa. Silloin hänet saatiin neuvottelemalla ulos asunnosta.

Vuonna 2017 mies tuomittiin kuudeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen lukuisista rikoksista.

Hän muun muassa ryösti poliiseilta partioauton pistoolilla uhkaamalla, uhkasi tappaa 15-vuotiaan pojan ja löi naista avokämmenellä kasvoihin.

Mies pääsi ehdonalaiseen vapauteen lokakuussa 2020. Koeajan olisi määrä päättyä tämän vuoden lokakuussa.

Syyttäjä on jo kertaalleen aiemmin vaatinut ehdonalaiseen pääsyn jälkeen jäännösrangaistuksen täytäntöönpanoa muiden tuoreiden rikosten vuoksi.

Mies murtautui koeajan aikana viime vuoden toukokuussa markettiin ja varasti sieltä alkoholijuomia ja tupakkatuotteita. Lisäksi hän piti hallussaan yleisellä paikalla puukkoa ilman hyväksyttävää syystä.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi hänelle rangaistukseksi 40 päivää ehdotonta vankeutta viime syyskuussa.

Oikeus ei kuitenkaan suostunut syyttäjän vaatimukseen ehdonalaiseen vapauteen liittyvän jäännösrangaistuksen täytäntöönpanosta, mikä olisi koventanut rangaistusta. Käräjäoikeus perusteli asiaa sillä, että tuomittava uusi rangaistus oli lyhyt ja että mies oli kertonut jättäneensä päihde-elämän taakseen.

Lue lisää: Juupajoella oli pitkään kestänyt piiritystilanne – silminnäkijät kertovat huomiota herättävästä koko aamun kestäneestä operaatiosta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut