Juupajoella oli pitkään kestänyt piiritystilanne – silminnäkijät kertovat huomiota herättävästä koko aamun kestäneestä operaatiosta

Seurakuntamestarin mukaan poliisi piiritti kirkon vieressä olevaa omakotitaloa. Silminnäkijät kertovat, että paikalla oli noin kymmenen poliisin partioautoa, poliisin panssaroitu auto sekä helikopteri.

Näkymä piirityspaikan läheltä sunnuntaina noin kello 12.

15.1. 12:23

Juupajoella oli sunnuntaina poliisioperaatio, joka sai alkunsa sunnuntaina kello 6.15 poliisin saamasta kotihälytystehtävästä Kopsamontielle. Poliisi pyrki kiinniottamaan henkeen ja terveyteen kohdistuneesta rikoksesta epäillyn henkilön, Sisä-Suomen poliisi tiedotti.

Kohdehenkilö saatiin hyvän neuvottelun tuloksena tulemaan rauhallisesti ulos asunnosta, tiedotti poliisi iltapäivällä kello 15.55.

Poliisi otti kohdehenkilön kiinni asunnon pihassa.

Kukaan ei loukkaantunut kiinniottotilanteessa eikä koko operaation aikana.

Poliisi jatkaa alueella tutkintatoimia mutta eristys puretaan ja alueella voi jälleen liikkua normaalisti.

Tapahtuman tiedotusvastuu siirtyy tutkinnanjohtajalle, joka tiedottaa tutkinnan etenemisestä harkintansa mukaan.

Operaatiosta muodostui poliisin mukaan poliisijohtoinen moniviranomaistehtävä, aseistautuneen kohdehenkilön piiritystilanne.

Paikalla oli useita yksiköitä muun muassa Sisä-Suomen poliisilaitoksen ja Helsingin poliisilaitoksen alueelta, ensihoidosta ja Rajavartiolaitokselta.

Henkilö saattaa olla aseistautunut, joten kohdekiinteistö Kopsamontiellä on eristetty molemmista suunnista, poliisi kertoi aiemmin päivällä. Poliisin eristämällä alueella ei ollut sivullisia ja eristysalueen ulkopuolella oleville ei aiheudu vaaraa.

Operaation vuoksi muun muassa Juupajoen kirkossa aamulla pidettäväksi aiottu jumalanpalvelus jouduttiin peruuttamaan. Juupajoen kirkko ei liity tilanteeseen, mutta se sijaitsee eristysalueen sisäpuolella.

Poliisi tiedotti Twitterissä kello 12.05, että poliisilla on neuvotteluyhteys kohteeseen ja että asiassa pyritään neuvotteluratkaisuun.

Juupajoen kappeliseurakunnan seurakuntamestari Jari Virtanen kertoi Aamulehdelle hieman kymmenen jälkeen, että poliisi on katkaissut tien seurakuntakeskuksen kohdalta Juupajoen kirkon suuntaan.

Sunnuntaiaamuna jumalanpalvelukseen matkalla ollut Virtanen kertoo, että poliisi pysäytti hänet seurakuntakeskuksen kohdalla ja kertoi, että matkaa kirkolle ei saa jatkaa eikä kirkkoon saanut mennä. Virtasen tietojen mukaan poliisi piirittää kirkon viressä sijaitsevaa omakotitaloa.

Virtasen mukaan paikalla oli useita poliisiautoja ja niitä tuli paikalle koko ajan lisää. Virtanen arvioi, että paikalla oli yhteensä noin kymmenen poliisiautoa.

Piirityspaikan lähelle on laskeutunut myös rajavartiolaitoksen helikopteri.

Helikopteri laskeutui silminnäkijöiden mukaan paikalle pitkän kaartelun päätteeksi kello 10 jälkeen.

Tilanne päällä

Juupajoen piiritystilanne katkaisi myös kirkon kanttorin matkan jumalanpalvelukseen. Juupajoen kappeliseurakunnan kanttori Sakari Torkki kertoo, että piiritystilanne oli käynnissä jo kahdeksan aikaan aamulla, kun hän ajoi kohti kirkkoa. Matka kuitenkin tyssäsi seurakuntakeskuksen kohdalle.

”Siinä oli paikalla kaksi poliisipartiota, jotka ilmoitti, ettei pidemmälle saa ajaa”.

Torkki kertoo olleensa paikalla kymmeneen asti aamupäivällä.

”Jäin siihen odottamaan, jos tilanne muuttuisi ja matka kirkkoon voisi jatkua. Kun muutosta ei tapahtunut, lähdin ajamaan kotiin”, Torkki kertaa tapahtumia.

Torkki kertoi hieman kymmenen jälkeen aamupäivällä, että paikalla Kopsamontiellä oli käytössä kiertotie. Torkki kertoo, että paikalla oli paikalla noin kymmenen poliisin partioautoa, poliisin panssaroitu poliisiauto sekä mahdollisesti yksi ambulanssi.

”Kun lähdin, sinne jäi edelleen tilanne päälle”, Torkki sanoi.

”Epäuskoinen tunnelma”

Juupajoen piiritysoperaatio ei ole jäänyt lähialueen asukkailta huomaamatta. Alueella asuva Tuula Rauta kertoo, että tilanne tuntuu epäuskoiselta paikkakunnalla, joka on tyypillisesti hyvin rauhallinen.

Rauta kertoo, että vaikka vastaavanlaisia operaatioita on ollut paikkakunnalla aikaisemminkin, näin isossa mittakaavassa viranomaistoimintaa ei ole kuitenkaan nähty.

Rauta kertoo, että hänen havaintojensa perusteella paikalla on poliisin lisäksi karhuryhmä sekä pelastuslaitoksen henkilökuntaa.

Lisäksi paikalla on rajavartiolaitoksen helikopteri, joka laskeutui noin 50 metrin päähän Raudan kotipihasta. Hän kertoo, että kopteri laskeutui viereiselle pellolle, Kopsamontien ja Sahrajärventien risteykseen noin kymmenen aikaan aamupäivällä.

Rauta sanoo, että kun kopteri laskeutui, tuli epäuskoinen olo.

”Ensin se pyöri tuossa yllä jonkin aikaa ja meni lopulta tuohon parkkiin”.

Rauta kertoi hieman kello 11 jälkeen, että tilanne Kopsamontien ja Sahrajärventien risteyksessä vaikuttaa rauhalliselta.

Uutinen päivitetty kauttaaltaan kello 16.00: Piiritys on päättynyt.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut