Poliisi­hallitus: Viime vuonna peruttiin 753 turvallisuus­alan lupaa, yksi yritys erityis­seurannassa

Poliisihallitus kertoo tilastoista vastauksessaan sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) viime viikolla tekemään selvityspyyntöön.

Suomessa on Poliisihallituksen mukaan noin 36 400 järjestyksenvalvojaa ja noin 16 800 vartijaa.

10.1. 10:40

Poliisihallitus on viime vuonna perunut yhteensä 753 turvallisuusalan lupaa, joista 122 on ollut järjestyksenvalvojien lupia ja 40 vartijan lupia.

Suomessa on Poliisihallituksen mukaan noin 36 400 järjestyksenvalvojaa ja noin 16 800 vartijaa.

Poliisihallitus kertoo tilastoista vastauksessaan sisäministeri Krista Mikkosen (vihr) viime viikolla tekemään selvityspyyntöön. Mikkonen kysyi Poliisihallitukselta, miten poliisi valvoo turvallisuusalan yritysten ja yksittäisten vartijoiden toimintaa.

Viime vuonna Poliisihallitus peruutti kaksi turvallisuusalan elinkeinolupaa puhtaasti viranomaisen aloitteesta. Vuonna 2021 elinkeinolupia peruttiin puhtaasti viranomaisen aloitteesta yhteensä viisi.

Yksi yritys on lisäksi erityisseurannassa. Sen lupa oli peruuttamisharkinnassa vuonna 2021, mutta elinkeinoluvan annettiin jäädä voimaan. Selvityksessä ei kerrota yritysten nimiä.

Vuonna 2022 Suomessa oli voimassa yhteensä 942 turvallisuusalan elinkeinolupaa. Lupien määrä on viime vuonna lisääntynyt. Vielä maaliskuussa 2019 lupia oli voimassa 642.

Selvityksessään Poliisihallitus kertoo tilastotietojen lisäksi, mitä konkreettisia toimia se tekee turvallisuusalan valvomiseksi.

Yhdeksi keskeisimmäksi valvontakeinokseen Poliisihallitus nimeää alan yritysten vuosi-ilmoitukset, joiden tekemiseen elinkeinoluvan haltijoilla on velvollisuus. Edellisen vuoden toiminnasta on kerrottava joka vuosi maaliskuun loppuun mennessä.

Lisäksi esimerkiksi vartijan tai järjestyksenvalvojan voimankäyttökoulutuksista tulee tehdä Poliisihallitukselle ennakkoilmoitus, joiden perusteella Poliisihallitus voi pyytää lisätietoja.

Poliisi tekee turvallisuusalan elinkeinoluvan haltijoille eli alan yrityksille toimipaikkatarkastuksia. Esimerkiksi viime vuonna poliisilaitokset tekivät tällaisia tarkastuksia 83 kertaa. Vuonna 2021 ne tekivät 59 tarkastusta.

Lue lisää: Silminnäkijät kertovat Espoon Ison Omenan kuolemantapauksesta: elottomaksi menneen naisen elvytys aloitettiin viiveellä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut