Otkes: Kirkkonummen kuolemien syy oli pakokaasu – Näin tapahtumat etenivät

Omakotitalossa kuoltiin tapaturmaisesti häkään, joka oli ilmeisesti peräisin tallissa käynnissä olleesta autosta.

Poliisin eristämä omakotitaloalue Veikkolassa.

5.1. 10:58

Kirkkonummen Veikkolassa joulukuussa sattuneiden kuolemien aiheuttaja oli auton pakokaasu. Näin kertoo torstaina Onnettomuustutkintakeskus (Otkes)

Veikkolasta löydettiin maanantaina 19. joulukuuta omakotitalosta kuolleena talossa asuva iäkäs pariskunta, heidän kolmekymppinen sukulaisensa sekä tämän ystävä.

Kolmekymppiset olivat todennäköisesti sunnuntaina menneet autotalliin asentamaan autoon kaiuttimia.

Jälkikäteen on päätelty, että autoa pidettiin tallissa käynnissä – mahdollisesti musiikkilaitteiden sähköntarpeen vuoksi, sillä tallissa oli lämmitin erikseen.

Maanantaina paikalle tuli vanhan pariskunnan läheinen, joka löysi pariskunnan kuolleina makuuhuoneestaan päivävaatteissaan.

Pian tämän jälkeen nuoremmat vainajat löydettiin tallista, toinen auton kuljettajan paikalta ja toinen lattialta.

Poliisipartio haistoi autotallissa pakokaasun, mutta auto ei enää ollut käynnissä. Sen akku oli tyhjä ja bensiiniä jäljellä.

Otkes arvioi, että pakokaasu ja sen sisältämä häkä aiheuttivat kaikkien neljän kuoleman. Todennäköisesti näin kävi jo sunnuntain puolella ennen yötä.

Autotalli oli kellarissa ja betonirakenteinen. Otkes ja poliisin tutkijat laittoivat kokeeksi talliin savupatruunoita ja totesivat, että savua pääsi myös asuintiloihin. Talossa ei ollut esimerkiksi sellaisia tulisijoja, joista häkä olisi voinut tulla.

Autotallin ovessa oli ilmanvaihtoaukot, josta ilmaa virtasi talliin. Pakokaasu sen sijaan liikkui ilmeisesti pääasiassa asunnon suuntaan.

Poliisinkin mukaan kyseessä vaikuttaa olleen tapaturma. Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin torstaina, että poliisi on myös saamassa valmiiksi oman teknisen tutkintansa tapahtumista.

Poliisi on tehnyt rekonstruktion siitä, miten tapahtumat todennäköisesti omakotitalossa etenivät. Ensimmäiset alustavat tulokset oikeuslääkäriltä on saatu, mutta lopullisia tuloksia ei vielä.

Tapauksessa ei epäillä rikosta vaan poliisi jatkaa asian selvittämistä edelleen kuolemansyyn tutkintana. Otkes ei käynnistä asiasta nyt tehdyn selvittelyn päälle erillistä tarkempaa tutkintaa.

Suomessa on viimeisen kolmen vuoden aikana kuollut tapaturmaisesti polttomoottorien häkäpäästöihin 1–2 ihmistä vuodessa.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut