Valtio tarjosi mahdollisuutta lykätä talven sähkölaskuja – tuki käytössä vasta maalis­kuussa

Marras–joulukuun sähkölaskuihin perustuva sähkötuki maksetaan todennäköisesti vasta maaliskuussa. Sähkölaskuun voi hakea ainakin suurimmilta sähköyhtiöiltä jo nyt lisää maksuaikaa tai laskutusvälin pidennystä.

Ainakin osalla sähköyhtiöistä laskutusväliä voi muuttaa niin, että sydäntalven sähkölaskut tulevat maksuun kerralla vasta keväällä, kun sähkötuenkin saa.

29.12.2022 16:42

Osa hallituspuolueiden joulun alla päättämää sähkötukipakettia oli mahdollisuus lykätä sähkölaskujen maksupäivää. Paketissa päätettiin, että sähköyhtiöt velvoitetaan antamaan sähkölaskuille lisää maksuaikaa.

Velvoite ei tule kuitenkaan voimaan hetkessä, koska lain säätäminen kestää ja myös sähköyhtiöiden pitää tehdä muutoksia järjestelmiinsä. Teollisuusneuvos Petteri Kuuva työ- ja elinkeinoministeriöstä arvioi, että laki voi tulla voimaan vasta maaliskuussa.

Näin se ei ehtisi juuri vaikuttaa talven suuriin sähkölaskuihin, joita tulee monilla asiakkailla maksuun kuukausi kerrallaan joulukuusta alkaen.

Joulun alla päätetty uusi sähkötuki maksetaan vasta aikaisintaan maaliskuussa. Mikä siis neuvoksi, jos raha ei tahdo riittää laskujen maksuun sitä ennen?

Sähkölaskujen laskutusväli vaihtelee. Osa maksaa laskun joka kuukausi, osa kolmen kuukauden ja osa vain puolen vuoden välein.

Jos laskutusväli on kolme kuukautta, tammi–helmikuun lasku tulee maksuun vasta huhtikuussa. Siihen luvassa oleva sähkötuki siis todennäköisesti ehtisi.

Marras–joulukuustakin tulee kuitenkin monille sähkölämmittäjille isoja laskuja, joiden eräpäivä on jo aiemmin.

Helsingin Sanomat selvitti suurimmilta sähkönmyyjiltä, onko sähkölaskuihin mahdollista saada lykkäystä jo nykyisin tai pystyykö laskutusväliä vielä pidentämään alkuvuoden laskujen osalta.

Helsingin energiayhtiön Helenin sähkön myynnistä ja asiakaspalvelusta vastaava johtaja Anu-Elina Hintsa kertoo, että molemmat ovat mahdollisia.

”Sähkölaskun eräpäivää voi lykätä 35 päivää, jos asiakkaalla ei ole erääntyneitä laskuja avoinna”, Hintsa sanoo.

Myös laskutussykliä voi Hintsan mukaan muuttaa koska tahansa. Eli jos haluaa nyt pidentää maksuväliä alkuvuoden laskujen osalta kolmeen kuukauteen, sen pitäisi vielä onnistua.

”Muutokset kannattaa tehdä verkossa helen.fi/asiointi -palvelusta löytyvän digitaalisen kanavan kautta. Jos muutos ei siellä jostain syystä onnistu, voi olla yhteydessä puhelinpalveluun”, hän sanoo.

Puhelinpalvelu on tosin jälleen ruuhkautunut, kun asiakkaat hakevat tietoa Helenin joulun alla julkistamasta uudesta sopimustyypistä.

Vattenfallin asiakaspalvelun päällikön Reetta Malmrosin mukaan myös Vattenfallilla laskun eräpäivää voi siirtää tai laskulle voidaan tehdä kolmen tai kuuden erän maksusuunnitelma.

Muutokset voivat kuitenkin koskea vain yhtä laskua kerrallaan, eli jos maksusuunnitelma on tehnyt jo marraskuun laskulle, joulukuun laskulle sitä ei enää saa.

”Laskutussyklin muuttaminen on myös mahdollista. Kaikkein paras tapa hoitaa eräpäivän tai laskutussyklin muutoksia on verkossa oma energia -palvelussa. Siellä ne pystyy tekemään kuluttomasti ja itse”, Malmros sanoo.

Hän pitää mahdollisena, että maksuaikoihin tulee yhtiöllä lisää joustoja jo siinä vaiheessa, kun lakiesitys uudesta sähkötuesta on valmis, vaikka laki tulisi varsinaisesti voimaan myöhemmin.

Myös Fortumilta kerrotaan, että maksuaikaan voi saada 30 päivän pidennyksen ja sähkölaskujen maksun voi jaksottaa. Tarkempiin kysymyksiin yhtiöstä ei löytynyt lomien takia vastaajaa.

Myöskään muun muassa Pori Energian sähkön myynnistä vastaavasta Oomista ei pystytty järjestämään haastattelua aiheesta.

Varsinainen sähkötuki maksetaan vasta aikaisintaan maaliskuussa. Sitä ei tarvitse hakea, vaan sähköyhtiö vähentää sen automaattisesti seuraavista sähkölaskuista. Valtio maksaa kulut sähköyhtiöille.

Vaikka tuen on kerrottu koskevan tammi–helmikuunkin sähkölaskuja, sen suuruus lasketaan puhtaasti marras–joulukuun sähkölaskujen perusteella.

Tuen omavastuu on 100 euroa joka kuukaudelta ja maksettava tuki enintään 700 euroa kuukaudelta. Korvausprosenttia ei ole vielä päätetty, mutta se voi olla esimerkiksi 50–60 prosenttia.

Tuki koskee sähkölaskussa vain sähköenergian osuutta, ei siis sähkön siirtoa, jonka hintaan energiakriisi ei ole vaikuttanut.

Fakta

Esimerkki tukilaskelmasta

  • Tuen omavastuu on 100 euroa joka kuukaudelta ja maksettava tuki enintään 700 euroa kuukaudelta. Korvausprosenttia ei ole vielä päätetty, mutta se voi olla esimerkiksi 50–60 prosenttia.

  • Jos marras–joulukuun sähköenergialaskut ovat keskimäärin 300 euroa kuukaudessa, omavastuu on 100 euroa, joten tukea maksetaan 200 euron osuudesta. Siitä 50 prosenttia olisi 100 euroa ja 60 prosenttia 120 euroa kuukaudessa. Tukea saa neljältä kuukaudelta eli esimerkkitapauksessa yhteensä 400 tai 480 euroa.

Jos on vaihtanut sähköyhtiötä, tuen maksaa Petteri Kuuvan mukaan se yhtiö, jonka asiakkaana kuluttaja oli marras–joulukuussa. Silloin tukisumma maksetaan tilille rahana.

Tukea saa näillä näkymin myös vapaa-ajan asunnon sähkölaskuista.

Tuen yksityiskohdat selvinnevät loppiaiseen mennessä, jolloin lakiehdotuksen on määrä lähteä pikaiselle lausuntokierrokselle.

Asiakkaan tammi–helmikuun sähkönkulutus tai sähkön hinta eivät vaikuta sähkötuen korvauksen suuruuteen mitenkään. Siksi esimerkiksi sellaiset asiakkaat, joiden edullinen sähkösopimus loppuu vuoden vaihteen tienoilla ovat tuessa väliinputoajia.

Jo aiemmin syksyllä päätetyt tukimuodot ovat kuitenkin yhä voimassa, eikä uusi sähkötuki vaikuta niiden suuruuteen. Ensi vuoden tammi–huhtikuun sähkölaskuista saa tehdä verovähennyksen siltä osin kuin niiden yhteissumma ylittää 2 000 euroa.

Tämän ylittävästä summasta 60 prosenttia saa vähentää suoraan verosta. Vähennyksen enimmäismäärä on 2 400 euroa.

Verovähennyksen voi saada vain yhteen vakinaiseen asuntoon, ei siis esimerkiksi kesämökkiin. Verovähennys ei siis ole yhtä antelias kuin uusi sähkötuki. Jos omat verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen, Kelalta voi hakea vastaavaa suoraa tukea.

Verovähennyksen voi ottaa etukäteen huomioon ensi vuoden veroprosentissa samaan tapaa kuin kotitalousvähennyksen. Muutoksen voi laskea ja tehdä itse vero.fi-sivustolla.

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut