Nämä kysymykset ovat avoinna Rautjärven paloissa

Rautjärven tulipaloihin liittyy tällä hetkellä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia.

26.12.2022 12:32

Poliisi on ollut vaitonainen Rautjärven sunnuntaisten tulipalojen tutkinnan edistymisestä. Rautjärven kirkolla on tehty maanantaina raivaustöitä, eikä palossa ole enää leviämisvaaraa.

Kaakkois-Suomen poliisin yleisjohtaja, rikoskomisario Harri Horttanainen kertoi HS:lle tapaninpäivän aamuna, että esitutkinta on alkuvaiheessa. Horttanaisen mukaan tapaukselle ei ole vielä nimetty edes tutkinnanjohtajaa.

”Tutkinnanjohtajan nimeämiseen vaikuttaa sekin, mille ryhmälle tapaus kuuluu. Se selviää, kun rikosnimikkeet täsmentyvät”, Horttanainen kertoo.

Rautjärvellä Etelä-Karjalassa paloi joulupäivänä ensin vanha puukirkko ja myöhemmin asuinrakennus noin 30 kilometrin päässä Torsantiellä.

Palonsyyn selvittämisen yhteydessä kiinteistön alueelta löytyi ruumis.

Poliisi on kertonut tutkivansa Rautjärven kirkon paloa törkeänä tuhotyönä. Joulupäivän iltana poliisi tiedotti selvittävänsä, onko tulipaloilla yhteyttä toisiinsa.

Horttanainen ei halua kommentoida, onko Torsantiellä palaneen asuinrakennuksen tontilta löytynyt vainaja tunnistettu.

”Tästäkin tutkinnanjohtaja tiedottaa sitten aikanaan.”

Nämä kysymykset ovat edelleen avoinna:

Rautjärven kirkko paloi sunnuntaina kivijalkaan asti.

Oliko kirkon polttaminen tuhopoltto?

Rautjärven kirkko tuhoutui täysin joulupäivän aamuna syttyneessä tulipalossa. Hätäkeskus sai tulipalosta ilmoituksen noin puoli yhdeksän aikaan sunnuntaiaamuna.

Palo syttyi kesken jumalanpalveluksen, mutta henkilövahingoilta vältyttiin. Kirkossa oli palon syttyessä noin 30–40 ihmistä.

Palon huomasi seurakunnan kappalainen Timo Kälviäinen kesken saarnan, kun kirkon pääsisäänkäynniltä tuli savua ja näkyi liekkejä.

Poliisin mukaan paikalta on löytynyt viitteitä mahdollisesta rikoksesta. Rikosnimikkeet voivat kuitenkin vielä tarkentua tutkinnan edetessä. Esitutkinta on nyt käynnissä.

Miten ja mistä kirkkopalo sai alkunsa?

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella ei ollut sunnuntaina tiedossa, mistä tulipalo on tarkalleen ottaen saanut alkunsa.

”Kun ensimmäinen pelastuslaitoksen yksikkö tuli paikalle, kirkko oli täysin tulessa. Palo oli voimakkaimmillaan pääsisäänkäynnin ja kellotapulin kohdalla”, kertoi Etelä-Karjalan päivystävä palomestari Petri Pätilä HS:lle sunnuntaina.

Mikä oli ovien edessä havaittujen köysien tarkoitus?

Jumalanpalvelukseen osallistuneet ihmiset ja kirkon henkilökunta saatiin evakuoitua nopeasti. Poistuminen kirkosta sujui rauhallisesti ja ilman paniikkia, mutta kirkosta pelastautuneet ovat kertoneet, että kirkon ovien eteen olisi ollut viritettynä naruja.

Narut havaitsi muun muassa jumalanpalvelukseen osallistunut, eläkkeellä oleva kirkkoherra Kari Luumi.

”On poliisiasia tutkia tämä, mutta kahden oven eteen oli viritetty narut sulkemaan poispääsy. Sekä sakariston oven eteen että sivulle, jossa on invaliuska, ovien eteen oli vedetty narut ettei pääse ulos”, Luumi kertoi HS:lle sunnuntaina.

”Narut olivat ulkopuolella. Tämä on nyt se, mikä tekee tästä kaksinverroin pahemman, että mielestäni se on murhapoltto tai murhapolton yritys”, Luumi kommentoi.

Myös Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Petri Pätilä kertoi kuulleensa köysistä paikalla olijoilta. Pätilä ei kuitenkaan itse havainnut köysiä.

”Ihan uskottavasti he köysistä kertoivat, mutta köysien funktio ei ole selvillä”, Pätilä sanoi HS:lle sunnuntaina.

Poliisi ei ole kommentoinut köysiä.

Rautjärven puurakenteinen kirkko oli sunnuntaina aamupäivällä ilmiliekeissä. Oikealla kirkko kesäkuussa.

Kuka halusi polttaa kirkon?

Rautjärven vuonna 1881 valmistunut puukirkko oli historiallisesti arvokas. Viipurilaisen arkkitehdin A.J. Janssonin suunnittelema päätytornillinen ristikirkko oli suojeltu.

Kirkossa oli myös vanhoja ja arvokkaita esineitä kuten Eero Lehikoisen maalaama alttaritaulu ja kristallikruunuja. Osa palossa tuhoutuneita arvoesineistä oli tuotu rajan taakse jääneestä Karjalasta.

Kirkolla oli myös tunnearvoa monille seurakuntalaisille.

Myös Rautjärven kaksi edellistä kirkkoa ovat tuhoutuneet tulipaloissa, ensimmäinen 1740-luvulla ja toinen vuonna 1872.

Liittyykö Torsantien tulipalo ja kirkon palo toisiinsa?

Pelastuslaitos sai hälytyksen Torsantiellä olevasta rakennuspalosta kello 10.20 sunnuntaina aamupäivällä eli pari tuntia Rautjärven kirkossa syttyneen tulipalon jälkeen.

Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Kalle Lantta kertoi HS:lle sunnuntaina, että palossa tuhoutuivat päärakennus ja muutama pienempi rakennus. Tulipalosta ilmoitti useamman kilometrin päässä kohteesta ollut sivullinen henkilö, joka oli havainnut savuja ja liekkejä.

Kun pelastuslaitos pääsi paikalle, sen tehtävänä oli varmistaa, ettei palo leviä.

Palon syttymissyystä ei ole toistaiseksi tietoa tai ainakaan sitä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Yksi poliisin tutkintalinjoista on nyt se, että Rautjärven palot liittyvät toisiinsa, minkä takia vaaraa uusille tulipaloille ei ole.

Poliisi on kuitenkin korostanut, että kaikki tutkintalinjat ovat edelleen auki.

Harri Horttanainen kommentoi jälleen tapaninpäivänä HS:lle, että ”akuuttia vaaraa ei ole”.

Miten viininpunainen Opel Astra liittyy tapaukseen?

Poliisi on pyytänyt havaintoja mahdollisesti paloihin liittyvästä vuoden 2020 viininpunaisesta, viistoperäisestä Opel Astrasta. Havaintoja on pyydetty joulun ajalta Rautjärven ja Imatran alueilta.

Havainnot on pyydetty ilmoittamaan sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.kaakkois-suomi@poliisi.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut