Suomen ja Ruotsin välisen sähkö­yhteyden vian syy epä­selvä: ”Sabotaasia ei ole epäilty”

Tärkeässä rajajohtoyhteydessä havaittiin keskiviikkona häiriö. Vian korjaaminen jatkuu torstaina Ruotsin puolella.

Korkeajännitteisiä sähköjohtoja.

22.12.2022 9:52

Suomen ja Ruotsin välisen tärkeän rajajohtoyhteyden vian korjaaminen jatkuu torstaina. Vialla ei Suomen kantaverkkoyhtiön Fingridin tämänhetkisen arvion mukaan pitäisi olla vaikutusta sähköpulan uhkaan.

Keskiviikkona Suomen Petäjäskosken ja Ruotsin Letsin pääteasemien välinen rajajohto­yhteys vikaantui puolen päivän aikaan. Vika sijaitsee Ruotsin puolella, joten sen korjaamisesta ovat vastuussa pääasiassa ruotsalaiset eli Ruotsin kantaverkkoyhtiö Svenska Kraftnät.

Fingridin valvomopäällikkö Maarit Uusitalo kertoo, että Fingrid on tarjonnut Suomesta apua vian korjaamiseen, joka jatkuu nyt aamulla. Arviota korjauksen valmistumisen aikataulusta ei toistaiseksi ole.

”Tavanomainen käytäntö on se, että molemmat [maat] hoitavat oman puolensa”, Uusitalo sanoo.

Uusitalon mukaan vika sijaitsee lähempänä Letsin pääteasemaa kuin Suomen rajaa. Kaikkiaan rajajohtoa on kyseisessä paikassa satoja kilometrejä.

Vian syytä ei ole vielä kyetty selvittämään.

”Mitään sabotaasia ei ole epäilty”, Uusitalo sanoo.

Petäjäskosken ja Letsin välinen rajajohtoyhteys on toinen Pohjois-Ruotsin kahdesta vaihto­sähköyhteydestä Suomeen. Kyseinen korkeajännitteinen, 400 kilovoltin rajajohto kulkee pylväillä maanpinnan päällä.

Uusitalon mukaan vastaavat viat rajajohdoissa ovat harvinaisia. Joinakin vuosina selvitään ilman tämän tapauksen kaltaisia isompia vikoja.

Edellisen kerran sähkön siirtoyhteyksissä Suomesta ulkomaille oli häiriö kuukausi sitten, kun Viron ja Suomen välinen siirtoyhteys laukesi verkosta. Sitä edellisen kerran häiriö tapahtui elokuussa, jolloin Suomen ja Ruotsin välisessä merikaapelissa ilmeni vikaa.

Vian aiheuttamaa sähkövajetta on saatu paikattua nostamalla tuotantoa Suomessa sekä ostamalla sähköä Virosta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut