VM:n Lauri Kajanoja: Sähkötuissa voitaisiin huomioida tulot, mutta valmisteluaika ei ole riittänyt

Valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron julkistustilaisuudessa Helsingissä 8. joulukuuta 2022.

21.12.2022 14:00

Helsinki

Erilaisissa sähkötuissa olisi mahdollista ottaa tulot huomioon, uskoo valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Lauri Kajanoja.

”Tukimallit, joita syksyllä on luotu ja joita ollaan luomassa, on kuitenkin valmisteltu niin nopeasti, että tulotietoja ei ole ollut mahdollista yhdistää niihin”, hän sanoo STT:lle.

Esimerkiksi nyt valmisteltavan kertakorvausmallin kaltaiseen tukeen olisi Kajanojan arvion mukaan voitu ottaa huomioon tulotiedot. Tämä olisi kuitenkin edellyttänyt vähintään useiden kuukausien valmistelun. Tällaista aikaa ei ole ollut käytettävissä, vaan valmisteluun on vain joitakin päiviä tai viikkoja aikaa, Kajanoja toteaa.

Sähkön korkealle kohoava hinta on ollut yleisesti tiedossa jo kesästä asti. Hallituskin sopi tuolloin ensimmäisistä tukitoimista loppukesästä.

Sdp ehdotti yllättäen viikko sitten uutena tukitoimena sähkön hintakattoa. Siitä alkoi kiivas poliittinen keskustelu siitä, miten sähkön kovasta hinnannoususta kärsiviä suomalaisia pitäisi tukea lisää. Maanantaina hallitus kertoi auttavansa kansalaisia kolmella eri keinolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) syytti työ- ja elinkeinoministeriötä hidastelusta maanantain A-studiossa. Marinin mukaan työ- ja elinkeinoministeriössä olisi voitu valmistella erilaisia tukimalleja koko syksyn ajan.

Samaisessa ohjelmassa ministeriön energiaosaston ylijohtaja Riku Huttunen sanoi, että toimeksianto valmisteluun tuli myöhään eikä määrärahoja tukitoimia varten ollut ennen viime viikkoa.

Viime viikolla Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) kertoi tutkimukseen viitaten, että Suomen suurituloisimmat asuntokunnat käyttävät keskimäärin viisi ja puoli kertaa enemmän sähköä kuin kaikkein pienituloisimmat asuntokunnat. Tämä merkitsee sitä, että valtion tukitoimet kotitalouksien sähkölaskujen suitsimiseksi kohdistuvat pääosin kaikkein hyvätuloisimmille suomalaisille. Tuet ovat sitä suuremmat, mitä enemmän sähköä käyttää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut