Ohisalo: Metsäteollisuus, ympäristöjärjestöt ja tutkijat pohtimaan yhdessä metsien tilaa – ”Tilanne on huolestuttava”

Luonnonvarakeskuksen vahvistettujen tietojen mukaan maankäyttösektori on muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi. Tämä johtuu erityisesti siitä, että hakkuumäärät ovat metsien kasvuun nähden liian suuria.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) tapasi mediaa ilmasto- ja energiapoliittisen ministerityöryhmän kokouksen jälkeen eduskunnassa Helsingissä 21. joulukuuta 2022.

21.12.2022 13:00

Helsinki

Hallituksen ilmasto- ja energiapoliittisessa ministerityöryhmässä käsiteltiin keskiviikkoaamuna Luonnonvarakeskukselta saatuja vahvistettuja tietoja siitä, että maankäyttösektori on muuttunut hiilinielusta päästölähteeksi. Tämä johtuu erityisesti siitä, että hakkuumäärät ovat metsien kasvuun nähden liian suuria. Kyseinen Luonnonvarakeskuksen raportti julkaistaan iltapäivällä.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi kokouksen jälkeen medialle eduskunnassa, että tilanne on huolestuttava. Hänen mukaansa ministeriryhmässä oli asiasta yhteinen näkemys ja asiaa käsiteltiin hyvässä hengessä.

”Hallituspuolueet ovat yhdessä nähneet tarpeen sille, että työtä jatketaan”, hän sanoi.

Ohisalo huomautti, ettei nykyinen hallitus ehdi enää tehdä uusia lainsäädäntöhankkeita, mutta sen sijaan tehdään esiselvitystyötä, jonka pohjalta seuraava hallitus voi jatkaa. Jo kesällä ennakkotietojen tultua julki käynnistettiin esimerkiksi selvitys metsälain päivittämisestä ilmastonäkökulmasta.

Lisäksi metsäteollisuus, tutkijat ja ympäristöjärjestöt tullaan kutsumaan asian vuoksi yhteisiin keskusteluihin.

”Aidosti käymään vuoropuhelua siitä, missä tilanteessa nyt ollaan. Tilannehan on huolestuttava monesta näkökulmasta. Jos ja kun meidän puusto kasvaa hitaammin, niin sehän on metsäteollisuudenkin näkökulmasta huolestuttava viesti”, Ohisalo sanoi.

Hiilen sitomisesta korvaus?

Ohisalo kertoi, että asiaa käsittelemään kootaan lisäksi virkatyöryhmä, johon tulee edustus niin maa- ja metsätalousministeriöstä, ympäristöministeriöstä kuin valtiovarainministeriöstäkin. Hän huomautti, että Suomelle voi koitua mahdollisista ilmastotavoitteiden ja -velvoitteiden saavuttamatta jäämisestä isokin hintalappu. Siksi valtiovarainministeriön tulisi hänen mielestään olla mukana asiaa koskevissa pohdinnoissa.

Yhtenä vaihtoehtona Ohisalo nosti esiin sen, pitäisikö hiilen sitomisesta maksaa korvaus.

”Entä jos vaihtoehto metsän omistajalle olisikin se, että saat rahaa siitä hyvästä, että pidätkin puuston kasvatuksessa etkä hakkauta sitä”, hän kysyi.

Ohisalo huomautti, että yksi kokonaisuus asiassa on myös Metsähallitus, joka hallinnoi noin kolmannesta Suomen maa- ja vesistöpinta-alasta.

”Metsähallituksessa on omat omistajapoliittiset ohjauslinjansa, jotka on tällä kaudella päivitetty ja muun muassa tuottotavoitetta on laskettu. Mutta voi olla tarvetta päivittää niitä nopeammassa tahdissa.”

Ohisalo korosti sitä, että nykyiseltä hallitukselta tulee asian hoidossa aika loppumaan kesken, kun seuraavat eduskuntavaalit pidetään huhtikuun alussa. Hän esittikin toiveen tulevalle hallituspohjalle siitä, että työtä jatkettaisiin kunnianhimoisesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut