Tällainen sähkö­tuki kuluttajille tulee

Kertakorvauksen on määrä hyvittää marras- ja joulukuun laskuista enintään 50-80 prosenttia. Korvaus maksettaisiin takautuvasti, ja se näkyisi laskussa vasta maaliskuussa.

Pääministeri Sanna Marin (sd) ja valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) eduskunnan täysistunnossa joulukuussa.

19.12.2022 20:23

Hallitus linjasi maanantaina uusista keinoista kuluttajien tukemiseksi kasvavien sähkölaskujen kanssa.

Hallitus edistää kertakorvausta, hintakattoa ja sähkölaskujen maksuaikojen pidentämistä. Kertakorvausta hallitus valmistelee siksi, että hintakatto ehtisi voimaan aikaisintaan keväällä.

Kertakorvauskaan ei välttämättä auta ihmisiä silti niin nopeasti, kuin hallitus toivoisi. Toimitus käy läpi, mistä uudessa tuessa on kyse.

Koska kertakorvauksen voi saada?

Työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehet Riku Huttunen ja Tatu Pahkala arvioivat, että kertakorvaus saadaan tämänhetkisen arvion mukaan maksuun maaliskuussa.

Kertakorvauksen on määrä näkyä automaattisesti kuluttajien sähkölaskuissa. Se siis pienentäisi maaliskuun laskuja.

Hallituksessa poliitikot toivovat, että prosessia kiirehtimällä kertakorvaus saataisiin maksuun jo helmikuussa.

Kuinka suuri kertakorvaus olisi?

Hyvitys perustuisi marras- ja joulukuun sähkölaskuihin. Mitä suurempia laskuja on marras- ja joulukuussa maksanut, sitä suuremman hyvityksen maaliskuun laskuunsa takautuvasti saa.

Hallitus ei ole päättänyt, kuinka suuren osan kahden kuukauden laskuista valtio hyvittää.

Alustavat laskelmat lähtevät siitä, että marras- ja joulukuun laskuista hyvitetään 50–80 prosenttia.

Hyvitystä voisi kuitenkin pienentää omavastuuosuus, joka on alustavissa laskelmissa enintään sata euroa. Tällöin todellinen korvausprosentti pienenisi selvästi.

Lisäksi kertakorvaukselle tulisi jonkinlainen yläraja. Näistä mallin yksityiskohdista on määrä sopia tämän viikon aikana.

Paljonko kertakorvaus maksaisi valtiolle?

Valtio korvaisi sähköyhtiöille hyvitykset, joita nämä maaliskuussa myöntäisivät kuluttajille.

Jos marras- ja joulukuun laskuista hyvitettäisiin takautuvasti 80 prosenttia, se maksaisi työ- ja elinkeinoministeriön alustavan laskelman mukaan 730 miljoonaa euroa.

Pienin esillä ollut 50 prosentin korvaus taas maksaisi 460 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi sadan euron omavastuuosuus taas pienentäisi hintalappua 320 miljoonaa euroa.

Kertakorvauksen hintalappu vaihtelee siis sen mukaan, millaisen esityksen hallitus lopulta tekee.

Hallitus aikoo rahoittaa kertakorvausta muun muassa energiayhtiöiden ylisuuria tuottoja rokottavalla niin sanotulla windfall-verolla. Veron arvioidaan tuottavan valtiolle 0,5–1,3 miljardia euroa, tosin vasta vuonna 2024.

Voidaanko myöhemmin maksaa uusia kertakorvauksia?

On mahdollista, että maaliskuun jälkeen maksetaan vielä toinen kertakorvaus esimerkiksi tammi- ja helmikuulta. Se luonnollisesti vaatisi valtiolta lisää tukirahaa.

Virkamiesten mielestä mahdollisesta toisesta kertakorvauksesta ei välttämättä kannattaisi viestiä etukäteen. Kuluttajien kannustimet sähkön säästämiseen alkuvuonna saattaisivat pienentyä, jos he tietäisivät, että esimerkiksi tammi- ja helmikuun sähkölaskuista hyvitetään myöhemmin suuri osa.

Hallituksen tavoitteena on saada säädettyä sähkölle jonkinlainen hintakatto mahdollisimman nopeasti. Aikaisimmillaan se voi todennäköisesti tulla voimaan maaliskuussa.

Ainakin osa hallituspuolueista haluaa, että kertakorvausta maksetaan kaikilta kuukausilta siihen saakka, kunnes hintakatto on voimassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut